Θα ζητήσει από την Επιτροπή οικονομικές αποζημιώσεις για τους αγρότες και για τη βελτίωση των υποδομών
Η Βουλγαρία αποφάσισε ότι δεν θα εμποδίζει πλέον τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μετά τη λήξη των υφιστάμενων περιορισμών την Παρασκευή, σε ένα βήμα που χαιρετίστηκε από το Κίεβο ως "παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης".
Το εθνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη με 124 ψήφους υπέρ έναντι 69 υπέρ ενός ψηφίσματος για την άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων από την Ουκρανία, η οποία επιβλήθηκε νωρίτερα φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν αιτήματος της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.
Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκώφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών από την Ουκρανία θα ήταν επιθυμητή διότι θα μείωνε την τιμή των βασικών τροφίμων. Είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Επιτροπή οικονομικές αποζημιώσεις για τους αγρότες και για τη βελτίωση των υποδομών.
Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αναφέρει ότι, ενόψει της αλληλεγγύης της Βουλγαρίας προς την Ουκρανία και της ανάγκης προμήθειας γεωργικών προϊόντων για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η χώρα δεν υποστηρίζει την παράταση πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου.
"Είμαι ευγνώμων στη Βουλγαρία για την απόφασή της να μην παρατείνει τους περιορισμούς στις γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας μετά τις 15 Σεπτεμβρίου", ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στο X (πρώην Twitter). "Η Βουλγαρία αποτελεί παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης".
Από τις πέντε χώρες που υπόκεινται στους περιορισμούς, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα επιβάλουν μονομερείς απαγορεύσεις εάν η Επιτροπή δεν τους παρατείνει.
Ο υπουργός Γεωργίας Kiril Vatev, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης των περιορισμών, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση. Είπε ότι η Βουλγαρία θα αυξήσει τους συνοριακούς ελέγχους των ουκρανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για την παρουσία ραδιενεργών και βαρέων μετάλλων.