Τυνησία: Ζητά περισσότερες αδασμολόγητες εξαγωγές ελαιόλαδο στην Ε.Ε.

Στα τέλη Ιουλίου 2023 οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας ανήλθαν σε 171,4 χιλιάδες τόνους

Να αυξηθεί ο όγκος των εξαγωγών Τυνησιακού ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς ζήτησε ο Τυνήσιος Υπουργός Γεωργίας Abdelmonem Belati, σε συναντηση που είχε πρόσφατα με τον Πρεσβευτή της ΕΕ στην Τυνησία κ. Marcus Cornaro. 

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της ΕΕ στην Τυνησία, σύμφωνα με Τυνησιακά δημοσιεύματα, δεσμεύτηκε να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την αναθεώρηση του τρέχοντος συστήματος εμπορίας ελαιολάδου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ΣΕΔΙΚ η ποσόστωση αδασμολόγητων εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας στην Ε.Ε., η οποία υπάρχει τώρα και αρκετά χρόνια, κάποτε είχε φτάσει στις 97.000 τόνους συναντώντας τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών.

Σήμερα, όπως έχει καθοριστεί κατά τον Μάιο του 2022 ανέρχεται σε 56.000 τόνους, παράλληλα όμως υπόκειται στον ορό ότι στο έξης κάθε επόμενη ποσόστωση θα υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση.

Στις αρχές Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας, Εμπορίου της Τυνησίας (UTICA), Samir Majoul, ζήτησε την ελευθέρωση όλων των εξαγωγών της Τυνησίας στην Ευρωπαϊκή αγορά και ιδίως εκείνων του ελαιολάδου, οι όποιες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των εξαγωγών τροφίμων της Τυνησίας.

Στα τέλη Ιουλίου 2023 οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας ανήλθαν σε 171,4 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μείωση σε όγκο 2,6%, αλλά λόγω των αυξημένων τιμών,  αύξηση σε αξία 49,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της σεζόν 2021-2022.