Θα φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια;

Το έχει ήδη κάνει σε ορισμένες αγορές

Με τους επενδυτές και τους εμπόρους πετρελαίου να έχουν επικεντρωθεί σε ένα ράλι τιμών πετρελαίου που έχει πλησιάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ορισμένες ποιότητες αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται ήδη πάνω από αυτό το ορόσημο, υπογραμμίζοντας την προσδοκία σφιχτής προσφοράς.

Η τελική τιμή του νιγηριανού αργού Qua Iboe ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG . Το μαλαισιανό αργό Tapis έφτασε τα 101,30 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής της σουηδικής τράπεζας SEB, σε έκθεσή του.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του 2023, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ομάδας ΟΠΕΚ+, τα περισσότερα άλλα μέλη της οποίας περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

"Η συνολική κατάσταση είναι ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν σταθερό έλεγχο της αγοράς πετρελαίου", δήλωσε ο Schieldrop.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς , διαπραγματεύονταν έως και 94,89 δολάρια τη Δευτέρα και το σχετικό σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται για τη διαπραγμάτευση μεγάλου μέρους των φυσικών φορτίων του κόσμου, το οποίο ονομάζεται χρονολογημένο Brent , βρισκόταν λίγο πάνω από τα 96 δολάρια σύμφωνα με την LSEG.

Το Qua Iboe, και ορισμένα άλλα αργά πετρέλαια που τιμολογούνται έναντι του Brent, είναι ήδη πάνω από τα 100 δολάρια επειδή βασίζονται στην τιμή του Brent με ημερομηνία συν μια διαφορά ή πριμοδότηση σε μετρητά, η οποία σήμερα εκτιμάται από την LSEG σε περίπου 4,25 δολάρια το βαρέλι.

Ο Schieldrop δήλωσε ότι το χρονολογημένο Brent είναι πολύ πιθανό να κινηθεί πάνω από τα 100 δολάρια, καθώς "μόνο θόρυβος χρειάζεται για να το φέρει πάνω από αυτό". Η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent να φτάνουν σε τριψήφιο νούμερο.

"Αναμένουμε ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 90-100 δολαρίων τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια", δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.