Χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις μονομερείς ενέργειες των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου
Η Ουκρανία κατέθεσε αγωγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας μετά την απόφασή τους να επιβάλουν μονομερώς απαγόρευση σε ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.
«Είναι θεμελιωδώς σημαντικό για εμάς να αποδείξουμε ότι μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαγορεύουν την εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Yuliya Svyridenko, σε δήλωση της μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου).
Σύμφωνα με το Euractiv, η απόφαση αυτή ακολουθεί την απόφαση της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας να επιβάλουν μονομερώς περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου), αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της ΕΕ της Ουκρανίας.
Η απαγόρευση της ΕΕ – η οποία κάλυπτε το σιτάρι, τον αραβόσιτο, την ελαιοκράμβη και τους ηλιόσπορους – τέθηκε αρχικά σε εφαρμογή για να κατευνάσει τις χώρες της πρώτης γραμμής που αντιμετώπιζαν την εισροή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Η εισροή αυτή, η οποία άσκησε πίεση στους τοπικούς αγρότες οδηγώντας τις τιμές σε πτώση, οδήγησε τις χώρες να επιβάλουν μονομερώς τους δικούς τους εμπορικούς περιορισμούς τον Απρίλιο.
Για την Ουκρανία, η ενέργεια της Παρασκευής από τις τρεις χώρες της ΕΕ αποτελεί «παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» τις μονομερείς ενέργειες των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου.
«Όλα τα κράτη μέλη του μπλοκ θα πρέπει να συντονίζονται και να συμφωνούν για την εμπορική πολιτική, καθώς αυτή ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταθέτουμε αγωγές εναντίον τους στον ΠΟΕ», δήλωσε η Svyridenko, προσθέτοντας ότι, ταυτόχρονα, η Ουκρανία «ελπίζει ότι τα κράτη αυτά θα άρουν τους περιορισμούς τους και δεν θα χρειαστεί να συρθούμε στα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με την Svyridenko, η απαγόρευση έχει αφήσει τα σημάδια της στον γεωργικό τομέα της Ουκρανίας.
«Οι εγχώριοι εξαγωγείς έχουν ήδη υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές απώλειες λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας, του πρόσθετου κόστους και της αδυναμίας εκπλήρωσης των εξωτερικών οικονομικών συμφωνιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και προστασία των συμφερόντων των αγροτών», τονίζεται, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ουκρανία και η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων κρατών μελών «θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του κανονικού εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών, καθώς και στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας».
Κατάρρευση της πλατφόρμας συντονισμού;
Η είδηση έρχεται την ώρα που το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP) αναφέρει ότι η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία αποχώρησαν από την κοινή πλατφόρμα συντονισμού, μια συγκέντρωση των χωρών της πρώτης γραμμής της ΕΕ μαζί με εκπροσώπους της Επιτροπής και της Ουκρανίας, οι οποίοι συζητούσαν τακτικά το θέμα της απαγόρευσης τους τελευταίους μήνες.
Αν και δεν επιβεβαίωσε τις φήμες, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου), ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Robert Telus υπέδειξε ότι μπορεί να είναι «επικίνδυνο» να συνεχιστεί η συμμετοχή στην πλατφόρμα εν όψει έναρξης μια σειράς δικαστικών αγώνων.
«Αν είμαστε σε αυτή την πλατφόρμα και αν η ουκρανική πλευρά πει ότι θέλει να μας παραπέμψει στον ΠΟΕ, τότε οποιαδήποτε δήλωση κάνουμε σε αυτή την πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον [μας]», δήλωσε, προσθέτοντας ότι, μέχρι η Ουκρανία να «υποχωρήσει» στην απειλή της να παραπέμψει την υπόθεση στον ΠΟΕ, είναι «επικίνδυνο» να συνεχίσουν να συμμετέχουν.