Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης.
Απάντηση του κ. Sinkevičius εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Εμμανουήλ Φράγκου, για την προστασία της παραδοσιακής βιντζότρατας ως εργαλείου βιώσιμης αλιείας:
Η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με καμία απόφαση ελληνικού δικαστηρίου. Όσον αφορά την παρέκκλιση, η Επιτροπή ακολούθησε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου.
Προκειμένου οι συρόμενοι από σκάφος γρίποι (βιντζότρατες) να αλιεύουν κατά παρέκκλιση σε απόσταση από την ακτή μικρότερη από την προβλεπόμενη στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει θεσπίσει, μέσω εθνικής νομοθεσίας, σχέδιο διαχείρισης όπως αναφέρεται στα άρθρα 18 ή 19.
Η Ελλάδα αποφάσισε να μην συνεχίσει την παρέκκλιση αυτή και ενημέρωσε επίσημα την Επιτροπή ότι θα προβεί στην απόσυρση των εν λόγω αλιευτικών εργαλείων από το εθνικό μητρώο αλιευτικού στόλου.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας για την Ελλάδα στηρίζει την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ και τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αποσκοπεί στη βιώσιμη εκμετάλλευση και διαχείριση των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων, και διευκολύνει τη μετάβαση σε βιώσιμη αλιεία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς και στην οικονομική και κοινωνική ζωτικότητα των παράκτιων κοινοτήτων.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία επιλέγονται και υλοποιούνται υπό την ευθύνη των κρατών μελών.
Κατά συνέπεια, για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την ελληνική διαχειριστική αρχή του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.