Η ξηρασία και ο μη σχηματισμός σπόρων για την απόσταξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά υπό προϋποθέσεις από τις ΚΟΕ.
Τις σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπογραμμίζει -σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ζητώντας την αποζημίωση των παραγωγών.
Ειδικότερα, ο κ. Βεργίδης σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, επισημαίνει πως , έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ομάδα παραγωγών της Π.Ε. Κιλκίς και τον έλεγχο που έγινε από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κιλκίς, “διαπιστώθηκε ότι κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2023, οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κατά την άνθηση και τη συλλογή τους”.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω – προσθέτει ο κ. Βεργίδης, “ήταν η σοβαρή μείωση της παραγωγής σε αιθέριο έλαιο σε ποσοστό άνω του 50% της παραγωγής, ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας (συμβατική ή βιολογική) και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, οπότε η συγκομιδή του άνθους και η απόσταξη τους ήταν οικονομικά ασύμφορη”.
Επίσης – επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης - “διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στον αριθμό των φυτών κατά την περίοδο του καλοκαιριού λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν και χρειάζονται αντικατάσταση”.
Για τους λόγους αυτούς – σημειώνει ο κ. Βεργίδης και - “λαμβάνοντας υπόψη ότι, η ξηρασία και ο μη σχηματισμός σπόρων για την απόσταξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά υπό προϋποθέσεις από τις ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ώστε να συμπεριλάβετε την Π.Ε. Κιλκίς στις πληγείσες περιοχές και να αξιολογήσετε αντίστοιχα το μέγεθος της ζημιάς εξατομικευμένα ή μη ώστε να προβείτε στα κατάλληλα μέτρα ενίσχυσης (κρατικές οικονομικές ενισχύσεις/ΚΟΕ) , ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De minimis) κλπ., για τη στάθμιση των ζημιών που προκλήθηκαν”.