Υψηλότερος κατά 16,7% ο δείκτης επιπέδου τιμών για την τελική δαπάνη των νοικοκυριών στη χώρα από τον μέσο όρο της ΕΕ
Η Ολλανδία σκοπεύει να ξεκινήσει έρευνα για το πώς θα επιλυθούν οι διαφορές στις τιμές των ειδών παντοπωλείου σε όλο το μπλοκ, επικαλούμενη την ανάγκη να διασφαλιστεί μια «δίκαιη αγορά», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η απερχόμενη υπουργός Οικονομίας Micky Adriaansens (VVD/Renew).
Η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κερδίζοντας την υποστήριξη των ομολόγων της στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, Pierre-Yves Dermagne (PS/S&D) και Franz Fayot (LSAP/S&D).
«Θα υπάρχουν πάντα ορισμένες διαφορές στις τιμές, αλλά θέλετε μια δίκαιη αγορά», εξήγησε η Adriaansens σε συνέντευξή της στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
«Στην Ευρώπη έχουμε μια μεγάλη ενιαία αγορά, από την οποία θέλουμε κάθε είδους οφέλη. Αλλά στη συνέχεια αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο σούπερ μάρκετ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Euractiv, η Adriaansens επισήμανε τις τιμές των ειδών παντοπωλείου στη Γερμανία, όπου οι τιμές αγοράς για τους λιανοπωλητές είναι χαμηλότερες από ό,τι και στα τρία μέλη της Μπενελούξ, δίνοντας στη χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μειώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.
Αν και συγκρατήθηκε από το να απαιτήσει μια σταθερή τιμή αγοράς σε ολόκληρη την ΕΕ, η απερχόμενη υπουργός πρότεινε ότι οι κανονισμοί της ΕΕ σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων και τα πρότυπα προϊόντων θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ώστε να παρέχουν πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλα τα κράτη μέλη.
«Αυτές [οι ετικέτες και τα πρότυπα] διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα, και αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν διαφορές στο πού μπορείτε να αγοράσετε τα προϊόντα σας», δήλωσε.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών (HFCE), ένας δείκτης για τη σχετική τιμή των ειδών παντοπωλείου σε μια δεδομένη χώρα, είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ και στις τρεις χώρες της Μπενελούξ.
Το 2022, ο δείκτης επιπέδου τιμών για την τελική δαπάνη των νοικοκυριών στο Βέλγιο και την Ολλανδία ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 14,8% και 16,7%, αντίστοιχα, με το Λουξεμβούργο να λειτουργεί ως πρωτοπόρος της τριάδας με δείκτη επιπέδου τιμών 36,8% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι Ολλανδοί αναμένουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.