«Τα αναχώματα είτε είναι σπασμένα είτε ταλαιπωρημένα»
Για μια δύσκολη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης.
Μιλώντας στο Agrocapital ο κ. Γαρδικιώτης είπε ότι εκτός από τις καταστροφές που έχουν ήδη γίνει «ο κόσμος φοβάται ότι θα έρθουν και νέες καταστροφές, μιας και ο χειμώνας είναι μπροστά».
Επείγει να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στα υπάρχοντα αναχώματα τα οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ «αυτή τη στιγμή είναι είτε σπασμένα είτε “σούπερ ταλαιπωρημένα”».
Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα γιατί «η περιοχή κινδυνεύει να έχει προβλήματα όλο το χειμώνα».
Χρειάζεται συνολική μελέτη
Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι θεομηνίες «Daniel» και «Elias» τόσο σε καλλιέργειες, γεωργικό εξοπλισμό αλλά και αντιπλημμυρικά έργα είναι τεράστιες.
Προκειμένου να μην συμβεί ξανά αυτή η καταστροφή σύμφωνα με τον κ. Γαρδικιώτης «χρειάζεται να γίνει μια συνολική μελέτη για όλη τη λεκάνη της Θεσσαλίας» καθώς όπως σημείωσε στο Agrocapital «αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με τη κατασκευή 2-3 φραγμάτων».
Η αρχή θα πρέπει να γίνει από τα ορεινά σύμφωνα με τον ίδιο, «με ορεινή υδρονομία και εν συνέχεια να δούμε τα φράγματα».
Και συνέχισε «Θα πρέπει πρώτη φορά ως Ελλάδα να δούμε την αρχή του προβλήματος και να μην τα βλέπουμε όλα μέσα από την “προεκλογική σφαίρα”».
Το πιο σημαντικό ζήτημα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ είναι «πως δε θα ξαναπλημμυρίσουμε. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δήμος Παλαμά ψάχνει χώρο για να μεταστεγαστούν περί τους 300 κατοίκους».
Παράλληλα, ο κ. Γαρδικιώτης μιλώντας στο Agrocapital επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που πουλάνε τα φάρμακα και τα λιπάσματα. «Βρίσκονται σε δυσχερή θέση γιατί όλη αυτή η καταστροφή τους βρήκε “ανοικτούς” μιας και είχαν ήδη πιστώσει προϊόντα σε αγρότες, οι οποίοι έχασαν όλες τις καλλιέργειές τους».
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, τα 6.600 ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ως αρχική βοήθεια «δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους». Υπάρχουν ακόμη κάποιοι οικισμοί που βρίσκονται ακόμη μέσα στο νερό. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».