«Έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της αθέμιτης κερδοφορίας»
Τους λόγους που δεν βάζουν πλαφόν σε αγαθά, όπως το ελαιόλαδο, του οποίου η τιμή είναι φέτος απλησίαστη, και τα μέτρα κατά της ακρίβειας, εξήγησε στο OPEΝ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
«Το θέμα της ακρίβειας είναι πράγματι αυτό που απασχολεί περισσότερο το ελληνικό νοικοκυριό. Γίνονται προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα παρέμβασης που έχουμε πάρει που φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στις 3 χώρες που έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Στην τελευταία έκθεση που έχουμε, βλέπουμε 20 προϊόντα, φρούτα και λαχανικά φθηνότερα από την Ισπανία και έχουμε 13 προϊόντα πιο ακριβά. Βρισκόμαστε στον μέσο όρο θα έλεγα της Ευρώπης», ανέφερε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας.
Σε ερώτηση γιατί έχει αυξηθεί τόσο πολύ η τιμή της φέτας, ο κ. Σκρέκας απάντησε «η φέτα γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο σήμερα έχει 1,60€ στον κτηνοτρόφο όταν 3 χρόνια πριν είχε 90 λεπτά. Έχει διπλασιαστεί στον παραγωγό το πρόβειο γάλα».
Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης «δεν θα σταματήσουμε και έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και το επόμενο διάστημα. Στην πηγή του κακού γίνονται οι έλεγχοι. Το να προχωρήσουμε σε ένα πλαφόν ή σε μια διατίμηση στον παραγωγό αυτό θα σημαίνει άδεια ράφια. Εμείς πάμε στον έμπορο, στην εισαγωγική εταιρεία και ελέγχουμε τα μικτά κέρδη. Να επιβάλλουμε εκεί τα πρόστιμα. Στους μεσάζοντες».
Αναφορικά με την απόδοση των προστίμων είπε πως «αυτά που επιβλήθηκαν στις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών πληρώθηκαν τον Αύγουστο, 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τον έλεγχο, η εταιρεία που πουλούσε ακριβότερα πχ σχολικά ήδη πρέπει να μειώσει την τιμή στο ράφι. Γιατί εάν δεν τα μειώσει, σε έναν μήνα θα ξανακάνουμε έλεγχο και εκεί θα είναι πολλαπλάσιο το πρόστιμο».
«Είναι διπλάσιο το πρόστιμο από το κέρδος που έχει εταιρεία», ξεκαθάρισε.