Νέο πρόσθετο, το οποίο έχει σκοπό να περιορίσει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε προϊόντα κρέατος που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία ενέκρινε το συμβούλιο της Ε.Ε. στη συνεδρίασή του στις 3-4 Μαρτίου. Πρόκειται για το συντηρητικό ethyl lauroyl arginate, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την μικροβιολογική ποιότητα αυτών των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης βλαβερών μιρκοοργανισμών, όπως η Listeria monocytogenes. Την απόφαση αυτή μπορεί να μπλοκάρει μόνο το ευρωκοινοβούλιο, κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί.
Το πρόσθετο αυτό, το οποίο έχει λάβει τον κωδικό Ε243, έχει εγκριθεί για μια σειρά από άλλα τρόφιμα και η αποδεκτή πρόσληψη την οποία έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τον ανθρώπινο οργανισμό έχει όριο τα 0,5 mg ανά κιλό βάρους σώματος. Η επέκταση της χρήσης του στο θερμικά επεξεργασμένο κρέας, όπως είπε εκπρόσωπος του συμβουλίου, θα βοηθήσει "να διατηρηθεί η ποιότητα και η ασφάλειά τους".
πηγη:meatnews.gr