GreekCert: Η Ελλάδα δημιουργεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού

Η Ελλάδα δημιουργεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για ελιές, εσπεριδοειδή και συκιά

Η Ελλάδα δημιουργεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για ελιές, εσπεριδοειδή και συκιά

Η Ελλάδα ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου "GreekCert", το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για ελιές, εσπεριδοειδή και συκιά. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του υπομέτρου 16.1-16.2 "Ίδρυση και Λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Γεωργίας" της Δράσης 2, του ΠΑΑ 2014-2020.

Η δημιουργία πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού είναι σημαντική για την ελληνική γεωργία, καθώς εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα, την ποικιλιακή γνησιότητα και τη φυτοϋγεία των δενδρυλλίων που προμηθεύονται οι παραγωγοί. Η απουσία πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια φυτικού κεφαλαίου, μείωση της παραγωγής και διακύβευση της ποιότητας των προϊόντων.

Στο πλαίσιο του έργου "GreekCert", θα δημιουργηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποδομές για ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Με βάση τις υφιστάμενες μητρικές φυτείες του ΕΛΓΟ θα δημιουργηθούν για τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες οι πρώτες υποψήφιες προβασικές φυτείες. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν μητρικές φυτείες στα φυτώρια και τελικά πιστοποιημένες φυτείες. Η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία θα εξασφαλίζεται με ελέγχους από εξειδικευμένα εργαστήρια.

Το έργο θα υλοποιηθεί από μια ομάδα φορέων, μεταξύ των οποίων ο ΕΛΓΟ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας, τα Φυτώρια Σαλής, τα Φυτώρια Πάγκαλος, η ΑΣ Καβουσίου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς και το Ιταλικό ερευνητικό κέντρο "Consiglio Nazionale Delle Ricerche- Istituto Per La Protezione Sostenibile Delle Piante".

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας, καθώς θα εξασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να είναι τα εξής:

Δημιουργία υποδομών για ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για ελιές, εσπεριδοειδή και συκιά.
Εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας, της ποικιλιακής γνησιότητας και της φυτοϋγείας των δενδρυλλίων που προμηθεύονται οι παραγωγοί.
Μείωση των απωλειών φυτικού κεφαλαίου, της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων.
Ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.