ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ: Αιτήματα για άμεση λύση στο πρόβλημα των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών

Η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους 300 και πλέον παραγωγούς και πωλητές που διαγράφηκαν και απώλεσαν τις άδειές τους να επανέλθουν σε ισχύ οι άδειές τους, εξοφλώντας όλη την οφειλή τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών.

Στην επιστολή της, η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ επισημαίνει τα εξής:

  • Εξοντωτικές διαγραφές παραγωγών και πωλητών λόγω οφειλής 2 μηνών ημερησίου δικαιώματος. Η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους 300 και πλέον παραγωγούς και πωλητές που διαγράφηκαν και απώλεσαν τις άδειές τους να επανέλθουν σε ισχύ οι άδειές τους, εξοφλώντας όλη την οφειλή τους.
  • Απροσδόκητη είσοδος νέων παραγωγών στις λαϊκές αγορές της χώρας. Από την ισχύ του Νόμου 4849/2021, δεν έχει εκδοθεί σ' όλη τη χώρα ούτε μία παραγωγική άδεια. Η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ ζητά να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος νέων παραγωγών στις λαϊκές αγορές.
  • Τροποποίηση του άρθρου 21 του Νόμου 4849/2021, ώστε οι σχετικές οφειλές των παραγωγών και πωλητών προς τους δήμους να μην εγείρουν την διαγραφή τους και την απώλεια άδειας και θέσεων. Η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ επισημαίνει ότι σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν αφαιρείται η άδεια άσκησης για χρηματική οφειλή προς τον φορέα διαχείρισης (δημοτικούς).
  • Τροποποίηση του άρθρου 23, παρ. 2 του Νόμου 4849/2021, στον επιμερισμό των εσόδων από την καταβολή του ημερησίου δικαιώματος. Η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ ζητά να δοθεί το 65% των εσόδων στους φορείς λειτουργίας λαϊκών αγορών (ΝΠΔΔ Περιφέρεια) και το 35% στους δήμους, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμοι και λειτουργικοί οι φορείς λειτουργίας.
  • Άμεση χορήγηση μόνιμων θέσεων λειτουργίας στους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές στις λαϊκές αγορές Αττικής. Η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ ζητά να χορηγηθούν μόνιμες θέσεις λειτουργίας στις λαϊκές αγορές Αττικής, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αδειοδότησης νέων παραγωγών.

Η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ τονίζει ότι τα αιτήματα αυτά είναι απαραίτητα για την επίλυση του προβλήματος των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, που απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου και την επάρκεια των λαϊκών αγορών με ποιοτικά προϊόντα.