Στόχος η ενίσχυση των καλλιεργειών
Η Κίνα ενέκρινε τη φύτευση δεκάδων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σπόρων καλαμποκιού και σόγιας, σε μια πρωτοποριακή κίνηση που θα μπορούσε τελικά να ενισχύσει την παραγωγή και να μειώσει την εξάρτηση από τις ξένες προμήθειες.
Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας και καλαμποκιού στον κόσμο. Η ευρείας κλίμακας εμπορία των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών θα υποστηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για αυτάρκεια και ασφάλεια τροφίμων, κορυφαία προτεραιότητα για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Μια εθνική επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε 37 γενετικά τροποποιημένους σπόρους καλαμποκιού και 14 ποικιλίες σπόρων σόγιας, μετά από μια προκαταρκτική εξέταση, δήλωσε το υπουργείο την Τρίτη.
Ο εγκεκριμένος κατάλογος, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ποικιλιών καλαμποκιού που αναπτύχθηκαν από την China National Seed Group, μια μονάδα του ομίλου Syngenta, και πέντε ποικιλιών σόγιας από την Beijing Dabeinong Technology Group, είναι διαθέσιμος για δημόσια εξέταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Οι πραγματικές καλλιεργούμενες εκτάσεις για τις εν λόγω ποικιλίες σπόρων, μετά την τελική έγκριση, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις σχετικές κυβερνητικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων.
Η φύτευση επεκτείνεται
Η Κίνα ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εμπορική φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας το 2021 και επέκτεινε τη δοκιμή σε 20 νομούς σε πέντε επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραγωγών σιτηρών Hebei και Jilin φέτος, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας.
Ωστόσο, η έκταση που έχει οριστεί για τη φύτευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή, φθάνοντας φέτος 267.000 εκτάρια, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η έκταση του καλαμποκιού μόνο στην Κίνα είναι περίπου 44 εκατομμύρια εκτάρια, με παραγωγή άνω των 288 εκατομμυρίων τόνων πιθανόν το έτος 2023-24, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.
Ενώ η παραγωγικότητα υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου καλλιεργούνται ευρέως γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες, οι σπόροι αυτοί μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις στην Κίνα έως και 12%, δήλωσε το υπουργείο.
Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών σπόρων ήταν μεταξύ των μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις στη χώρα. Η Dabeinong εκτινάχθηκε κατά 10% στο όριο, ενώ η Yuan Longping High-tech Agriculture Co. σημείωσε άνοδο άνω του 8%. Η εθνική αγορά σπόρων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού μπορεί να αξίζει έως και 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις του κλάδου.