Η συγκομιδή στην Ουκρανία, που διευκολύνθηκε από τον ξηρό κυρίως καιρό, σημείωσε σταθερή πρόοδο και εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 22%
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου 2022, η Ουκρανία δίνει μάχη για την επιβίωσή της.
Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί και οι έμποροι σιτηρών της αντιμετωπίζουν τεράστια υλικοτεχνικά προβλήματα, με την κύρια οδό εξαγωγής τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας να είναι μπλοκαρισμένη ή δύσκολη.
Με το υψηλό κόστος μεταφοράς, οι παραγωγοί σιτηρών χάνουν χρήματα. Αλλά οι έμποροι, οι φορτωτές και ο στρατός καθιστούν διαθέσιμες περισσότερες διαδρομές και η Ουκρανία θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο της ως ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές τροφίμων στον κόσμο.
Μιλώντας από το Κίεβο σε τηλεφωνική συνέντευξη στο World Grain, ο Nikolay Gorbachov, πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών, τόνισε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να εξάγει σιτηρά μέσω εναλλακτικών οδών, όπως ο νέος διάδρομος σιτηρών.
Η Ρωσία αρχικά απέκλεισε τη Μαύρη Θάλασσα, εμποδίζοντας την Ουκρανία να στείλει σιτηρά μέσω των λιμανιών της.
Στη συνέχεια, η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία στην οποία συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία, καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, τέθηκε σε ισχύ στις 22 Ιουλίου 2022 και εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά και ελαιούχους σπόρους.
Ωστόσο, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία στις 17 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιήθηκε η σειρά των αιτημάτων που είχε θέσει. Αυτό σήμαινε ότι η ποτάμια μεταφορά στο ρουμανικό λιμάνι της Constanța, με τη μεταφόρτωση εκεί σε ποντοπόρα πλοία, έγινε η κύρια οδός για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.
Τώρα η Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια νέα διαδρομή από το λιμάνι της Οδησσού, κατά την οποία τα πλοία προχωρούν στα ύδατα των μελών του ΝΑΤΟ, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Αναφερόμενος στις εξαγωγές στο σύνολό τους, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος μίλησε στο World Grain την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, δήλωσε: "Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε αυτόν τον μήνα τα ίδια με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνους. Επιπλέον, συνεχίζουμε να φορτώνουμε μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, των λιμανιών της Οδησσού, και ελπίζω ότι αυτόν τον μήνα θα επιτύχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους εκεί".
Με την επέκταση της νέας θαλάσσιας οδού, εκτίμησε ότι η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 3 εκατομμύρια τόνους το μήνα, "ανάλογα με τη στρατιωτική κατάσταση".
Η Ουκρανία εξάγει επίσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι "λωρίδες αλληλεγγύης" που οργανώνονται από τα 27 κράτη μέλη έχουν δημιουργήσει προστριβές με τις ομάδες αγροτών σε ορισμένες από τις πλησιέστερες στην Ουκρανία χώρες της ΕΕ, ιδίως την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Ισχυρίζονται ότι οι ουκρανικές αποστολές έχουν στρεβλώσει την τοπική τους αγορά, αν και άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, έχουν βρει τον αραβόσιτο χρήσιμο για τη διατροφή των πουλερικών.
Κατά την προετοιμασία των εκλογών της Πολωνίας στις 15 Οκτωβρίου, το κυβερνών δεξιό κόμμα PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) θέλησε να κατευνάσει τα αγροτικά συμφέροντα.
Το τέχνασμα απέτυχε, καθώς μια πιο κεντροδεξιά ομάδα υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ έλαβε αρκετές ψήφους για να εμποδίσει το PiS να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Στο άλλο άκρο, η Βουλγαρία και η Ρουμανία τόνισαν την αλληλεγγύη τους και την ετοιμότητά τους να διευκολύνουν τις ουκρανικές εξαγωγές.
Ωστόσο, ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι παρόλο που το πρόβλημα έχει προκαλέσει μεγάλη ψυχική αναζήτηση στην Ευρώπη και έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει μεγάλη σημασία για την Ουκρανία, καθώς η Πολωνία δεν είναι -και δεν ήταν ποτέ- σημαντική αγορά.
"Δεν περιμένω ότι το πρόβλημα με την Πολωνία θα λυθεί μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε. "Θα δούμε τι θα συμβεί όταν ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση.
"Προς το παρόν, δεν μπορούμε να εξάγουμε στην Πολωνία. Αλλά ειλικρινά, δεν είναι ουκρανική αγορά και δεν περιμέναμε ότι θα εξάγουμε στην Πολωνία μεγάλο όγκο".
Επισήμανε την περιορισμένη ικανότητα μεταφόρτωσης σιτηρών στα λιμάνια της Πολωνίας στη Βαλτική Θάλασσα. Αντιθέτως, η ελπίδα είναι για συνεχή αύξηση του όγκου της διακίνησης μέσω των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας.
Ερωτηθείς σχετικά με την ποιότητα του ουκρανικού σιταριού, ο Γκορμπατσόφ εξήγησε ότι "γενικά η αγορά ποιότητας είναι περίπου 70% της Ρωσίας", η οποία επικεντρώνεται στις παραδοσιακές αγορές της βόρειας Αφρικής.
"Για την ποιότητα στο σιτάρι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα", είπε. "Αυτή τη στιγμή είναι μια μαζική αγορά 11,5% πρωτεΐνη. Μπορούμε να συνεχίσουμε να φορτώνουμε.
"Δεν βλέπω πρόβλημα, διότι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν είναι το καλαμπόκι και αναμένουμε να έχουμε μεγάλη σοδειά φέτος. Αναμένουμε περίπου 27 με 28 εκατομμύρια τόνους.
Με τη ζήτησή μας να είναι κάπου πάνω από 7 εκατομμύρια τόνους, υπάρχει δυνατότητα για εξαγωγές καλαμποκιού άνω των 20 εκατομμυρίων τόνων".
Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), στην έκθεση για την αγορά σιτηρών της 19ης Οκτωβρίου, δημοσίευσε μια πρόβλεψη που ήταν παρόμοια με την πρόβλεψη του Γκορμπατσόφ σχετικά με το μέγεθος της σοδειάς αραβοσίτου.
"Η συγκομιδή στην Ουκρανία, που διευκολύνθηκε από τον ξηρό κυρίως καιρό, σημείωσε σταθερή πρόοδο και εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 22%", δήλωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή.
"Με τους αγρότες να επιβεβαιώνουν καλά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, η προβλεπόμενη παραγωγή διατηρείται στους 28,0 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 1% από το προηγούμενο έτος).
"Εν μέσω συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσχερειών και εποχικά περιορισμένης διαθεσιμότητας, οι εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία συνεχίστηκαν με σχετικά υποτονικό ρυθμό τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι προμήθειες νέας σοδειάς εισέρχονται τώρα στον αγωγό εξαγωγών και, με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επέκταση της εξαγωγικής ικανότητας, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος νέων θαλάσσιων οδών μέσω ενός προσωρινού ανθρωπιστικού διαδρόμου, οι αποστολές αναμένεται σύντομα να επιταχυνθούν"
Η πρόβλεψή της για τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία κατά την περίοδο εμπορίας 2023-24 ήταν 18 εκατομμύρια τόνοι, αριθμός αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή της και μειωμένος κατά 38% σε σχέση με τις εξαγωγές του 2022-23.
"Στο πλαίσιο των υψηλών ναύλων και των συνεχιζόμενων ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια, η συνολική δραστηριότητα από τα βαθιά θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας παρέμεινε αργή", δήλωσε η IGC. "Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι προμήθειες νέας σοδειάς προσφέρονταν γύρω στα 160 δολάρια fob".
Σε μια έκθεση της 24ης Οκτωβρίου, ο ακόλουθος του USDA τοποθετεί τις εξαγωγές αραβοσίτου για το 2023-24 σε 24,7 εκατομμύρια τόνους, 8% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Δίνοντας έναν αριθμό περίπου 37 εκατομμυρίων τόνων για τις συνολικές εξαγωγές όλων των δημητριακών, το USDA δήλωσε: "Η Ουκρανία εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση των δυνατοτήτων εξαγωγής και μεταφόρτωσης, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ενίσχυσης των δυνατοτήτων μεταφόρτωσης του λιμένα της Κωνστάντας, η οποία θα επιτρέψει στη συνέχεια αυξημένη κίνηση εξαγωγών κατά μήκος του Δούναβη και έξω από τη Μαύρη Θάλασσα, την ανακατεύθυνση ορισμένων μεταφορών σιτηρών σε λιμένες της Λιθουανίας και τα πλοία που θα επαναλάβουν τη χρήση των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023".
Οι προβλέψεις του USDA για τις ουκρανικές εξαγωγές άλλων σιτηρών το 2023-24 είναι 10,5 εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αυξημένοι κατά 39% σε ετήσια βάση, 1,7 εκατομμύρια τόνοι κριθαριού, μειωμένοι κατά 37%, και 170.000 τόνοι σίκαλης, αυξημένοι κατά 9,4%.
Ο Γκορμπατσόφ τόνισε ότι η Ουκρανία δεν ανταγωνίζεται τον άλλο μεγάλο εξαγωγέα σιτηρών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τη Ρωσία, η οποία έχει διαφορετικές προτεραιότητες και αγορές για τις καλλιέργειές της.
"Η Ρωσία εξάγει κυρίως σιτάρι και γι' αυτήν η ενδιαφέρουσα αγορά, φυσικά, είναι κυρίως η Βόρεια Αφρική", είπε. "Δραστηριοποιούνται στην αιγυπτιακή αγορά και, φυσικά, ανταγωνιζόμαστε μαζί τους στην ασιατική αγορά".
Για παράδειγμα, η IGC ανέφερε ότι η Ρωσία πούλησε 480.000 τόνους σιταριού, εκ των οποίων 300.000 τόνους σιταριού άλεσης στην Αίγυπτο στις 12 Οκτωβρίου, ενώ η Ουκρανία πούλησε 500.000 έως 1 εκατομμύριο τόνους αραβόσιτου στην Κίνα στις 28 Σεπτεμβρίου.
"Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο καλαμπόκι", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για εμάς δεν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή".
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τιμή της εφοδιαστικής, είπε.
"Είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή στις κανονικές διαδρομές προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο Gorbachov.
Συγκεκριμένα, τόνισε το επιπλέον κόστος της ασφάλισης για τη ναυτιλία.
"Φυσικά, τα πράγματα είναι δύσκολα και η προσδοκία μας είναι ότι οι εξαγωγές για το καλαμπόκι θα είναι 150 δολάρια ex farm", είπε. "Και με την τιμή της εφοδιαστικής στα 100 δολάρια, θα πρέπει να επιτύχουμε 250 δολάρια στην παγκόσμια αγορά. Αλλά δυστυχώς, η τιμή είναι 215 με 220 δολάρια fob Constanța.
"Οι αγρότες μας χάνουν περίπου 30 έως 40 δολάρια ανά τόνο. Τι θα συμβεί; Δεν ξέρω. Δεν έχουμε τέτοια εμπειρία κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας μας τα τελευταία 32 χρόνια. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση".
Οι μικροί αγρότες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αλλά οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα επιβιώσουν επειδή έχουν διεθνή στήριξη και θα συνεχίσουν να καλλιεργούν σιτηρά, προέβλεψε.
"Νομίζω ότι η Ουκρανία θα εξάγει σιτηρά και η τιμή στη διεθνή αγορά δεν θα αυξηθεί", είπε. "Αλλά αν η Ουκρανία δεν εξάγει, φυσικά, η τιμή θα αυξηθεί. Η Ουκρανία είναι ένας αρκετά μεγάλος παίκτης. Για παράδειγμα, όλο το διεθνές εμπόριο είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο τόνοι σιτηρών. Η Ουκρανία είναι περίπου 10% με 15% και χωρίς αυτόν τον όγκο η διεθνής τιμή θα ανέβει".
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά, προειδοποίησε.
"Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα δουν αύξηση της τιμής των τροφίμων και οι περισσότερες χώρες, ακόμη και οι ανεπτυγμένες, θα πληρώσουν πληθωρισμό τροφίμων", είπε. "Αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πεινάσουν και θα έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα".
Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκτοπισμένους πληθυσμούς και "πονοκέφαλο για τους πολιτικούς", πρόσθεσε.