Τι γίνεται σε Ταϊλάνδη και Ινδία
Σε χαμηλά των τελευταίων δέκα ημερών υποχώρησαν οι τιμές στη ζάχαρη.Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Raizen, της κορυφαίας εταιρείας ζάχαρης και αιθανόλης της Βραζιλίας, προκάλεσαν μακροχρόνιες ρευστοποιήσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη ζάχαρη, όταν δήλωσε ότι η εταιρεία του θα επιδιώξει να ενισχύσει την παραγωγή ζάχαρης λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους από την παραγωγή αιθανόλης.
Η επενδυτική τράπεζα BTG Pactual σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής αιθανόλης από καλαμπόκι στη Βραζιλία ήταν 16% χαμηλότερο σε σχέση με την παραγωγή της από ζαχαροκάλαμο, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή ζάχαρης, καθώς περισσότερα εργοστάσια παράγουν αιθανόλη από καλαμπόκι αντί για ζάχαρη.
Την περασμένη Τρίτη, η ζάχαρη ανέβηκε σε υψηλά 12 ετών λόγω των προοπτικών για μεγαλύτερη παγκόσμια προσφορά ζάχαρης. Η συμφόρηση στα λιμάνια της Βραζιλίας περιορίζει τις εξαγωγές ζάχαρης, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Green Pool Commodity Specialists, οι εξαγωγές ζάχαρης της Βραζιλίας τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά -10% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Οι προοπτικές μειωμένων εξαγωγών ζάχαρης από την Ταϊλάνδη στηρίζουν τις τιμές
Στις 31 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι η χώρα θα κατηγοριοποιήσει τη ζάχαρη ως ελεγχόμενο εμπόρευμα για τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτείται ρυθμιστική επιτροπή για την έγκριση των εξαγωγών ζάχαρης της Ταϊλάνδης από έναν τόνο και άνω.
Την 1η Νοεμβρίου, η Thai Sugar Millers Corp προέβλεψε ότι η παραγωγή ζάχαρης της Ταϊλάνδης το 2023/24 θα μειωθεί κατά -36% σε ετήσια βάση σε χαμηλό 17 ετών, 7 MMT, λόγω σοβαρής ξηρασίας.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι βροχοπτώσεις στην Ταϊλάνδη είναι πολύ χαμηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι και η έναρξη του «El Nino» θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις βροχοπτώσεις κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ταϊλάνδη είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης.
Πως διαμορφώνονται οι τιμές
Οι τιμές της ζάχαρης έχουν επίσης στήριξη μετά την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ζάχαρης (ISO) στις 23 Οκτωβρίου ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης για το 2023/24 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) θα μειωθεί κατά -1,2% σε ετήσια βάση σε 174,8 εκατ. τόνους και ότι θα υπάρξει παγκόσμιο έλλειμμα ζάχαρης για το 2023/24 ύψους -2,1 εκατ. τόνων.
Οι εικασίες ότι η Ινδία ενδέχεται να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ζάχαρης είναι ένας σημαντικός ανοδικός παράγοντας για τις τιμές της ζάχαρης.
Στις 23 Αυγούστου, το Reuters ανέφερε ότι η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στα ζαχαρουργεία της να εξάγουν ζάχαρη κατά την περίοδο 2023/24 που αρχίζει τον Οκτώβριο, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων λόγω μουσώνων μείωσε τη σοδειά ζάχαρης της χώρας.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας δήλωσε ότι οι φετινές βροχοπτώσεις των μουσώνων (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) ήταν -6% κάτω από το μέσο όρο, οι φτωχότερες βροχοπτώσεις των μουσώνων των τελευταίων 5 ετών.
Ο Υπουργός Τροφίμων της χώρας, Chopra δήλωσε ότι τα αποθέματα ζάχαρης της Ινδίας την 1η Οκτωβρίου ανέρχονταν σε 5,7 εκατ. τόνους, αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση για 2-1/2 μήνες, και ότι θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει τις εξαγωγές ζάχαρης για το 2023/24 όταν θα είναι διαθέσιμες οι πραγματικές εκτιμήσεις της συνολικής παραγωγής.
Η Ινδία επέτρεψε στα εργοστάσια να εξάγουν μόνο 6,1 εκατ. τόνους ζάχαρης κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022/23 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αφού τους επέτρεψε να εξάγουν 11,1 εκατ. τόνους ρεκόρ την προηγούμενη περίοδο.
Στην αρνητική πλευρά της ζάχαρης είναι η αυξημένη παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία.
Η έκθεση της περασμένης Παρασκευής από την Unica έδειξε ότι η παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία Center-South κατά το δεύτερο εξάμηνο του Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά +9,4% σε ετήσια βάση σε 2,350 MMT και ότι η παραγωγή ζάχαρης κατά το καλλιεργητικό έτος 2023/24 μέχρι τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά +22,6% σε ετήσια βάση σε 37,215 MMT.
Επίσης, το 49,39% του θρυμματισμένου ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ζάχαρης φέτος, ποσοστό αυξημένο από το 45,83% πέρυσι.
Ένας ανοδικός παράγοντας για τη ζάχαρη είναι η ανησυχία ότι ένα καιρικό πρότυπο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης.
Στις 8 Ιουνίου, το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό και τα πρότυπα των ανέμων έχουν αλλάξει σε σημείο που να πληρούνται τα κριτήρια του Ελ Νίνιο.
Ένα καιρικό πρότυπο Ελ Νίνιο φέρνει συνήθως ισχυρές βροχές στη Βραζιλία και ξηρασία στην Ινδία, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή ζάχαρης. Η τελευταία φορά που το Ελ Νίνιο έφερε ξηρασία στις καλλιέργειες ζάχαρης στην Ασία ήταν το 2015 και το 2016, γεγονός που προκάλεσε εκτίναξη των τιμών.
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου, προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης το 2023/24 θα αυξηθεί κατά +6,0% σε ετήσια βάση σε ρεκόρ 187,881 εκατ. τόνους και ότι η παγκόσμια κατανάλωση ζάχαρης το 2023/24 θα αυξηθεί κατά +2,3% σε ετήσια βάση σε ρεκόρ 180,045 εκατ. τόνους. Το USDA προέβλεψε επίσης ότι τα παγκόσμια τελικά αποθέματα ζάχαρης για το 2023/24 θα μειωθούν κατά -15,2% σε ετήσια βάση σε χαμηλό 13 ετών, 33,455 εκατ. τόνους.
Εν τω μεταξύ, ο ISO στις 10 Αυγούστου προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης το 2023/24 θα μειωθεί κατά -1,2% σε ετήσια βάση σε 174,8 εκατ. τόνους και ότι η παγκόσμια αγορά ζάχαρης το 2023/24 θα υποχωρήσει σε έλλειμμα -2,12 εκατ. τόνους από ένα παγκόσμιο πλεόνασμα ζάχαρης του 2022/23 ύψους +852.000 εκατ. τόνους.