Με πρωτοβουλία Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου
Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις την Κυριακή 3 Δεκέμβρη προχωρούν Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεταιρισμοί και μεμονωμένοι παραγωγοί αμπελοοινικών προϊόντων.
Την απόφαση πήραν εκπρόσωποί τους που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε σήμερα το μεσημέρι στον Τύρναβο με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου.
Στον Τύρναβο, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 12:30 το μεσημέρι. Την ίδια μέρα θα γίνουν κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας που παράγονται αμπελοοινικά προϊόντα.
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για αναπλήρωση του εισοδήματος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής που προκάλεσε ο περονόσπορος και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Πέρα από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγγος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Νομού Λάρισας, Θεόδωρος Κατσής. Ταυτόχρονα, χαιρετισμό απέστειλαν αγροτικοί σύλλογοι από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, τονίζοντας τη διάθεσή τους να πραγματοποιηθούν συντονισμένες κινητοποιήσεις.
Μεγάλη προσβολή από περονόσπορο φέτος-Αβάσταχτα τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ
Στη σύσκεψη, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τον δήμο Τυρνάβου, Ελασσόνας, Ζίτσας, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί από διάφορες περιοχές, εξέφρασαν την αγωνία τους για τα προβλήματα που δημιούργησε τη φετινή χρονιά στην παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων ο περονόσπορος. Συγκεκριμένα, οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου είχαν ως συνέπεια τα αμπέλια σε πολλές περιοχές να προσβληθούν από περονόσπορο με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μείωση της παραγωγής, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και στο 50%.
Το πρόβλημα οξύνει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει για τη συγκεκριμένη ζημιά. Έτσι, χιλιάδες αγρότες, που είχαν επωμιστεί ήδη τα καλλιεργητικά τους έξοδα, με αυξημένο το κόστος παραγωγής, έχουν μείνει χωρίς εισόδημα που να μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση τους.
Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στην περιοχή του δήμου Τυρνάβου αφανίστηκαν χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων. Πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, δεν ξέρουν πως θα επιβιώσουν. Εδώ στον Τύρναβο, ξέρουμε ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο. Γι' αυτό και πρέπει να βγούμε ξανά σε κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε σε κινητοποίηση με τρακτέρ στον Τύρναβο την Κυριακή 3 Δεκέμβρη».
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητούν οι παραγωγοί
Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «δεν μπορεί να μεταφέρεται η ευθύνη για τις ζημιές που προκάλεσε ο περονόσπορος στους παραγωγούς. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και οι ψεκασμοί έγιναν και το κόστος παραγωγής ανέβηκε, αλλά ήταν τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στον περονόσπορο. Εμείς διεκδικούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν ξανά, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να καλύψουν τα βιοποριστικά τους έξοδα και να παραμείνουν στον τόπο τους. Διεκδικούμε ακόμα την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ο κανονισμός αυτός που ψηφίστηκε το 2011 δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα, κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Και βέβαια χρειάζεται να γίνει καθαρό ότι είμαστε αντίθετοι στο "μπάσιμο" των επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο της Γεωργικής Ασφάλισης. Τα σχέδια αυτά που έχει η κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και την αποζημίωση των αγροτών. Έτσι, οι αγρότες, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα».
Ο Ρίζος Μαρούδας στάθηκε και στα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, ξεχωρίζοντας τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, τονίζοντας ότι, «Παλεύουμε για να μείνουμε στον τόπο μας. Με τους αγώνες μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε. Η κυβέρνηση αντί να χρηματοδοτεί συνέχεια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να δώσει χρήματα για να υπάρξουν αποζημιώσεις στο 100%, να γίνουν έργα προστασίας της παραγωγής και του λαού».
Ταυτόχρονα, για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή, τόνισε ότι «μαζί με τη σημερινή σύσκεψη, αυτές που θα γίνουν την Τετάρτη 22 Νοέμβρη στην Αγιά για τα Μήλα-Κάστανα-Αμύγδαλα, την Κυριακή 26 Νοέμβρη στην Αταλάντη για την ακαρπία στην ελιά, καλούμε σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στην Λάρισα στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων οι οποίοι περιέγραψαν το δραματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν βίαια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Τόνισαν την ανάγκη αγωνιστικών κινητοποιήσεων και συμφώνησαν για την κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη.