Γερμανία και Γαλλία στις δυο πρώτες θέσεις παραγωγής
Οι γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περί τους 160 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος το 2022, σημειώνοντας μείωση 300.000 τόνων από έτος σε έτος. Αυτή η σχετική σταθερότητα έρχεται σε αντίθεση με συνεχή αύξηση της παραγωγής από το 2010.
Η συντριπτική πλειοψηφία του νωπού γάλακτος (149,9 Mt) παραδόθηκε στις γαλακτοβιομηχανίες και το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας τις φάρμες.
Οι γαλακτοβιομηχανίες παρήγαγαν μεταξύ άλλων 25,5 Mt “πόσιμο” γάλακτος το 2022, 46,6 Mt πλήρους γάλακτος, 10,4 Mt τυρί κ.α. Μαζί, η παραγωγή τυριού και βουτύρου χρησιμοποιήθηκε το 70% του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία της Ε.Ε.
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης (19% του συνόλου της Ε.Ε.), Βουτύρου (20%) και τυριού (22%). Η Γαλλία ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου για κάθε προϊόν).
Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, η Ισπανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ως προς το γάλα κατανάλωσης με 15% του συνόλου. Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11%), και την Πολωνία (9%) αντιπροσώπευαν τα 2/3 του γάλακτος κατανάλωσης που παράχθηκε στην Ε.Ε. το 2022.
Άλλες χώρες της Ε.Ε. ήταν βασικοί παραγωγοί νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε. (15% του συνόλου), η τέταρτη σε τυρί (9%) και η πέμπτη παραγωγή στο βούτυρο (10%).
Τέλος, η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (13% του συνόλου της Ε.Ε.) και ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ο οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (7%).