Προς τα πάνω η παραγωγή ελαιοκράμβης, μείωση στο κριθάρι, σταθερό το καλαμπόκι
Η παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. για τη περίοδο εμπορία 2023/24 είναι 266,43 Mt, με προσφορά 347 Mt, ζήτηση 303 Mt και τελικό απόθεμα 45 Mt, σύμφωνα με τον διευθυντή Ποτικών Καλλιεργειών Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών, Tono, Caton.
Όσο αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιοκράμβης το 2023/24 αυξήθηκε σε 19,9 εκατ. τόνους από 19,8 εκατ. τόνους προηγουμένως, φτάνοντας σε υψηλά εννέα ετών.
Σιτάρι: Η κατανάλωση σιταριού στις ζωοτροφές, αυξάνεται σε 45,8 Mt προκαλώντας μείωση των αποθεμάτων σε 18,3 Mt, διατηρώντας ουσιαστικά την παραγωγή στα 125,59 Mt.
Κριθάρι: Η παραγωγή μειώνεται στους 46,9 Mt και οι εκτιμώμενες εξαγωγές σε 9,5 Mt, μείωση λόγω του αργού ρυθμού των εξαγωγών. Η συγκομιδή του κριθαριού έχει επηρεαστεί φέτος από την ξηρασία και τη ζέστη στην Ισπανία και τη Σκανδιναβία, τις κύριες περιοχές παραγωγής.
Καλαμπόκι: Καμία μεταβολή δεν υπάρχει στη παραγωγή καλαμποκιού η οποία ανέρχεται σε 59,9 Mt, με τις εισαγωγές να παραμένουν στους 20 Mt, ενώ κατά την περίοδο 22/23 εισήχθησαν συνολικά 26 Mt.