Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία απαγόρευσαν επίσης μονομερώς τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών τον Σεπτέμβριο
Η Ρουμανία δεν εισήγαγε γεωργικά προϊόντα, όπως σιτάρι, αραβόσιτο, ελαιοκράμβη και ηλίανθο, από την Ουκρανία τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία των καταγεγραμμένων τελωνειακών πράξεων της ρουμανικής τελωνειακής αρχής.
Από τις 16 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή δεν έχει παρατείνει τους περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές που εφαρμόστηκαν αρχικά τον Μάιο, αφού ο αγροτικός κλάδος των γειτονικών χωρών εξέφρασε την αντίθεσή του στους διαδρόμους που εφαρμόστηκαν για να βοηθήσουν τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.
Η Ρουμανία εισήγαγε πάνω από 20 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ουκρανικών αγροδιατροφικών προϊόντων το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά με ένα έκτακτο διάταγμα, η κυβέρνηση περιόρισε τις εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Ως απάντηση στην απόφαση της Επιτροπής, η ρουμανική κυβέρνηση θέσπισε έκτακτο διάταγμα για τη ρύθμιση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία ή τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος μπορούν να εισάγονται μόνο με άδεια από οικονομικούς φορείς με έδρα και σημεία εργασίας στη Ρουμανία.
Οι εν λόγω φορείς πρέπει να δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, όπως η παρασκευή ελαίων και λιπών, η παρασκευή προϊόντων άλεσης, η παραγωγή ζωοτροφών για αγροτικά ζώα και η κτηνοτροφία.
Η άδεια χορηγείται από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Παρόλο που το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ στις 13 Οκτωβρίου, η ρουμανική τελωνειακή αρχή δεν έχει καταγράψει καμία πράξη εισαγωγής πρωτότυπων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου ή από τότε μέχρι σήμερα», ανακοίνωσε η αρχή.
Το έκτακτο διάταγμα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία απαγόρευσαν επίσης μονομερώς τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών τον Σεπτέμβριο.