Γαλακτοβιομηχανίες αρνούνται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους
Μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κτηνοτροφία αποτελούν οι προκαταβολές που δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες στους παραγωγούς.
Και αυτό γιατί έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις όπου οι κτηνοτρόφοι, σε βάρος του αυξημένου κόστους αλλά και της έλλειψης ρευστότητας, αναγκάζονται να ζητούν προκαταβολές από τις βιομηχανίες γάλακτος.
Η «συμφωνία» που γίνεται είναι να παίρνουν «μπροστά» ένα μέρος της τιμής που θα πουλήσουν το γάλα τους και μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες να γίνεται και η εξόφληση.
Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις γαλακτοβιομηχανίες ενώ προχωρούν στην προκαταβολή προς τους κτηνοτρόφους που ζητούν, στο τέλος αρνούνται να προχωρήσουν και στην εξόφληση επικαλούμενη πτώση στην τιμή του γάλακτος αλλά και δυσκολίες γενικώς.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην λαμβάνουν εν τέλει τα χρήματα που δικαιωματικά είναι δικά τους και οι βιομηχανίες από την άλλη να παίρνουν το γάλα σε χαμηλές τιμές, ανεβάζοντας – και άλλο- το ποσοστό κέρδους τους.
«Η κτηνοτροφία πεθαίνει. Δεν υπάρχουν χρήματα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα έξοδά μας» δήλωσαν στο Agrocapital κτηνοτρόφοι από τη Ήπειρο και τη Βόρεια Ελλάδα και πρόσθεσαν «Ζητάμε προκαταβολή στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε, όμως κάποιοι συνάδερφοί μας έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως, μιας και οι βιομηχανίες αρνούνται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, και να χάνουν λεφτά».
Και όλο αυτό μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου η φέτα έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά αλλά και το γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Ο κτηνοτρόφος έχει γίνει έρμαιο των βιομηχανιών και δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να τον προστατεύσει. Το ΥΠΑΑΤ από την πλευρά του “κλείνει τα αφτιά και τα μάτια” σε αυτά τα -γνωστά- προβλήματα, και όλο αυτό για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τους βιομηχάνους», κατέληξαν.