«Ο Λιβανός ποτέ δεν μας κάλεσε για διαβουλεύσεις»
Την απογοήτευσή τους απέναντι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξέφρασαν αγρότες.
Μιλώντας στο Agrocapital παραγωγοί από όλοι την Ελλάδα σημείωσαν «είμαστε απογοητευμένοι από το υπουργείο και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό γιατί το ΥΠΑΑΤ έδωσε τις εφαρμοστικές εγκυκλίους στον Οργανισμό για να «πατήσει» και να κάνει τις πληρωμές στους αγρότες».
Ξεκαθαρίζουν όμως ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης δεν φέρει καμία ευθύνη για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Αντίθετα όπως σημειώνουν «το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει ο Σπήλιος Λιβανός ο οποίος ήταν αρμόδιος υπουργός όταν υπήρχε συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το “κλείσιμο” του Στρατηγικού Σχεδίου. Μάλιστα, ποτέ δεν λάβαμε πρόσκληση από τον ίδιο να διαβουλευτούμε για τη νέα “εποχή” που ερχόταν στον αγροτικό κόσμο».
Μάλιστα όπως είπαν στο Agrocapital «το Στρατηγικό Σχέδιο σχεδίασαν ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας και δυο καθηγητές Πανεπιστημίου, χωρίς να καλέσουν κανέναν από τον πρωτογενή τομέα να εκφράσει τις απόψεις του».
«Οι προηγούμενοι επικεφαλής του υπουργείου αντί να δώσουν τα χρήματα σε έργα που θα βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο, προτίμησαν να τα «μοιράσουν» δεξιά και αριστερά» υπογραμμίζουν και προσθέτουν «Δεν γίνεται να έχουμε αλλάξει 3 υπουργούς τα τελευταία τρία χρόνια και να λέμε ότι έχει γίνει σωστή δουλειά»
Τα οικολογικά Σχήματα
«Πονοκέφαλο» για τους αγρότες αποτελεί η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. «Κανείς αγρότης δεν ξέρει τι πρέπει να πληρωθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς γιατί δεν ξέρει επίσης τι πρέπει να κάνει».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός ο παραγωγού από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος πέρυσι, με το «πρασίνισμα» έλαβε συνολικά 70.000 ευρώ ενισχύσεων, ενώ φέτος, με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων μέχρι τώρα έχει λάβει περί τις 25.000 ευρώ και αυτό γιατί όπως είναι «ατύπως» γνωστό, οι πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα πάνε για το Μάρτιο. «Ωστόσο και πάλι δεν ξέρουμε πόσα είναι τα χρήματα που θα πάρουμε» υπογράμμισε.
Ζητούν εκ νέου διαβούλευση με τους αρμοδίους «τώρα που έχουμε μπροστά μας την αναπροσαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027» ζητώντας «να αλλάξουν τα Οικολογικά Σχήματα, να γίνει πιο απλή η εφαρμογή τους για να ξέρουμε και εμείς τι πρέπει να κάνουμε αλλά και τι θα πληρωθούμε στο τέλος».
Πάντως, αγρότες από τη Θράκη σημείωσαν ότι «η μείωση του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή δεν αποτελεί μόνο οικονομικό αλλά και δημογραφικό πρόβλημα». Και καταλήγουν «Εάν οι παραγωγοί δεν έχουμε χρήματα τότε θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την περιοχή και θα ερημώσει. Γι’ αυτό ζητάμε να γίνουν έργα, που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε εδώ, στο τόπο που αγαπάμε κάνοντας αυτό που αγαπάμε».