Ευρωπαϊκές αρχές καταπολεμούν το παράνομο εμπόριο ξυλείας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Μια πρόσφατη επιχείρηση της Europol οδήγησε σε πολλαπλές συλλήψεις και την κατάσχεση εμπορευματοκιβωτίων με ξύλο τικ, παλίσανδρο και ιπέ από τη Μιανμάρ και τη Βραζιλία. Το τσίμπημα αυτό είναι μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο ξυλείας, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Το παράνομο εμπόριο ξυλείας είναι μια από τις πιο ανταποδοτικές διακρατικές εγκληματικές δραστηριότητες. Οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες καμουφλάρουν την προέλευση της ξυλείας μέσω πλαστογραφίας εγγράφων και δωροδοκίας για να περάσουν τους τελωνειακούς ελέγχους και να φτάσουν στον προορισμό τους – τις καταναλωτικές χώρες.
Μεγάλο μέρος αυτής της ξυλείας φτάνει στην ΕΕ, τη μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης ξυλείας στον κόσμο. Μόνο το περασμένο έτος, περισσότεροι από 120 εκατομμύρια τόνοι ξυλείας στην Ευρώπη δεν είχαν επίσημο πιστοποιητικό προέλευσης.
Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο ξυλείας. Το 2013, η ΕΕ ενέκρινε τον Κανονισμό για την ξυλεία (EUTR), ο οποίος απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους ξυλείας να ακολουθούν αυστηρά πρότυπα δέουσας επιμέλειας.
Νωρίτερα φέτος, η ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, ο οποίος απαγορεύει την πώληση προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.
Αυτά τα μέτρα έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα. Το τσίμπημα της Europol είναι ένα παράδειγμα της αυξανόμενης δέσμευσης της ΕΕ να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο ξυλείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μάχη αυτή είναι μακριά από το να κερδηθεί.
Οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες είναι εξαιρετικά επιδέξιες στην παραβίαση των νόμων και των κανονισμών. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το παράνομο εμπόριο ξυλείας, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο και να αυξάνει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη σημασία της αγοράς υπεύθυνης ξυλείας.