Το νέο γεωργικό μοντέλο περνά μέσα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
"Κλείνει μια χρονιά που πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε: η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι η γεωργία είναι ένας στρατηγικός τομέας και ότι, ως Ιταλία, πρέπει να φτάσουμε στο 100% της παραγωγικής μας ικανότητας". Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της Confagricoltura, Massimiliano Giansanti στη χειμερινή συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, οι υπουργοί Antonio Tajani, Matteo Salvini, Francesco Lollobrigida και, με βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις, η πρωθυπουργός Giorgia Meloni και ο υπουργός Adolfo Urso.
Το νέο γεωργικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα περνά μέσα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μια έκκληση την οποία ο υπουργός Lollobrigida υιοθέτησε, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, άμεση δράση για τη στήριξη των ασφαλιστικών συμβολαίων και μια γενική μεταρρύθμιση του συστήματος, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές έκτακτες ανάγκες και τις ασθένειες των ζώων.
Μια μεταρρύθμιση που θα επικεντρωθεί σε μια νέα προσέγγιση της διαχείρισης των κινδύνων από ολόκληρο τον τομέα.
Από το Auditorium Parco della Musica στη Ρώμη, το στάδιο της πολυπληθούς συνομοσπονδιακής συνέλευσης, βγαίνει η ομόφωνη πεποίθηση ότι η γεωργία αποτελεί θεμελιώδη μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.
Μια έννοια που υπογράμμισε και ο Πρόεδρος Mattarella στην ομιλία του προς το ακροατήριο των επιχειρηματιών. "Η Ιταλία", είπε, "μπορεί να διαδραματίσει μια ολόπλευρη πρωτοβουλία σε μια εποχή που συνδυάζει τη διατροφή, την προστασία του οικοσυστήματος, τη διακυβέρνηση της περιοχής και την ενίσχυση των περιβαλλοντικών αγαθών. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν όλοι πόσο κεντρική σημασία έχει σήμερα η γεωργία'.
Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία: πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγές για την αγροδιατροφική βιομηχανία Made in Italy με αυξητική τάση- σχεδόν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι- μια αλυσίδα εφοδιασμού που αντιπροσωπεύει το 16% του εθνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Όχι μόνο τρόφιμα. Η γεωργία συνεισφέρει επίσης σχεδόν 10% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
"Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας της ιταλικής προεδρίας της G7", σχολίασε ο Giansanti, "όπως και η ανάγκη επανεξέτασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενόψει της εισόδου νέων χωρών στην ΕΕ μετά από μια επαρκή μεταβατική περίοδο.
'Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα διεξαχθούν εκλογές για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα αναλάβει καθήκοντα μια νέα Επιτροπή. Μεταξύ των πρώτων δεσμεύσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ", εξήγησε, "είναι οι προτάσεις για τον πολυετή προϋπολογισμό μετά το 2027 και μια νέα μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.
"Ως επιχειρηματίες, γνωρίζουμε ότι λειτουργούμε στην καρδιά ενός συστήματος αξιών που είναι ευρύτερο από το οικονομικό. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια εντός των εταιρειών μας για να συμβάλουμε στην πρόοδο της Ιταλίας και της Ευρώπης", κατέληξε ο Giansanti.