Το επίπεδο της ζήτησης είναι σχετικά χαμηλό και το επίπεδο των τιμών παραμένει υψηλό
Αύξηση των ρωσικών τιμών εξαγωγής σιταριού κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες διακοπών
Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες διακοπών, ενώ η δραστηριότητα της αγοράς παρέμεινε χαμηλή, σύμφωνα με αναλυτές.
Η τιμή του ρωσικού σιταριού με πρωτεΐνη 12,5% που έχει προγραμματιστεί για παράδοση ελεύθερο επί του σκάφους (FOB) τον Φεβρουάριο ήταν 244 δολάρια ανά μετρικό τόνο, αυξημένη κατά 1 δολάριο από το επίπεδο πριν από δύο εβδομάδες, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων γεωργίας IKAR.
"Το επίπεδο της ζήτησης είναι σχετικά χαμηλό και το επίπεδο των τιμών της προσφοράς μας παραμένει υψηλό", δήλωσε ο επικεφαλής της IKAR, Ντμίτρι Ρίλκο, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις των ισχυρών παγετώνων στην κεντρική Ρωσία και την περιοχή του Βόλγα στην κατάσταση των χειμερινών καλλιεργειών δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη από την αγορά.
Δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του ρυθμού των αποστολών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες είχαν μειωθεί απότομα λόγω των καταιγίδων, πρόσθεσε ο Rylko.
Η τιμή του εξαγωγικού ηλιέλαιου παρέμεινε στα 780 δολάρια ανά τόνο FOB, στο ίδιο επίπεδο με πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε η IKAR.
Η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon, στις προβλέψεις της πριν από την Πρωτοχρονιά, εκτιμά ότι οι εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο θα ανέλθουν σε 3,7 εκατ. τόνους έναντι 4,1 εκατ. τόνων πριν από ένα χρόνο.
Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου ποσοστώσεις για τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών το επόμενο έτος συνολικού ύψους 24 εκατομμυρίων τόνων, από 25,5 εκατομμύρια τόνους το 2023. Η ποσόστωση εξαγωγών για το σιτάρι και το μεσλίνο, τη σίκαλη, το κριθάρι και το καλαμπόκι θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου.
Η Ρωσική Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών δήλωσε ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών από την αρχή της περιόδου έως τα μέσα Δεκεμβρίου ανήλθαν σε υψηλό ρεκόρ, εκτιμώντας ότι ανήλθαν σε 30,8 εκατομμύρια τόνους (+33% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο), εκ των οποίων 23,7 εκατομμύρια τόνοι (+23%) ήταν σιτάρι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sovеcon έως τα τέλη Δεκεμβρίου, η σπορά χειμερινών σιτηρών πραγματοποιήθηκε σε 18,6 εκατομμύρια εκτάρια, έναντι 17,7 εκατομμυρίων εκταρίων πέρυσι.