Η έλλειψη ελαιολάδου και η εκτίναξη των τιμών στα ύψη έχουν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για απάτες και νοθεύσεις από παραγωγούς
Η έλλειψη ελαιολάδου και η εκτίναξη των τιμών στα ύψη έχουν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για απάτες και νοθεύσεις από παραγωγούς
Αν παραγγείλετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο εστιατόριο αυτές τις μέρες, καλύτερα να ελέγξετε προσεκτικά την ετικέτα. Σύμφωνα με την Ευρωπόλ, η πώληση νοθευμένου ή ψεύτικου ελαιολάδου έχει γίνει "κοινή πρακτική".
Η προειδοποίηση ήρθε μετά την κατάσχεση από τις αρχές 260.000 λίτρων παραποιημένου προϊόντος σε συντονισμένες επιδρομές στην Ιταλία και την Ισπανία, τον Νοέμβριο. Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, περίπου πενήντα εστιατόρια τέθηκαν υπό έρευνα για τον ίδιο λόγο, στη Ρώμη, προκαλώντας νέο συναγερμό.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ένα ελαιόλαδο είναι αυθεντικό;
Ορισμένοι απατεώνες αντικαθιστούν τον πολύτιμο «υγρό χρυσό» με πολύ φθηνότερο σπορέλαιο. Το σπορέλαιο είναι διαφανές, οπότε το χρωματίζουν με χλωροφύλλη, για να του προσθέσουν πράσινες αποχρώσεις και χρησιμοποιούν καροτενοειδή για να αποκτήσει κίτρινα χαρακτηριστικά. Αυτό δημιουργεί ένα χρώμα που μοιάζει με το ελαιόλαδο. Ωστόσο, ακόμη και αν μοιάζουν τα δύο λάδια, υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Το σπορέλαιο δεν έχει γεύση ή οσμή, ενώ «το ελαιόλαδο δεν είναι ποτέ άγευστο. Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο γλυκό, πικρό ή πικάντικο, αλλά ποτέ δεν θα είναι άγευστο», αναφέρει στο Euronews ο καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων Μαουρίτσιο Σερβίλι.
«Οποιοσδήποτε έχει δοκιμάσει το ελαιόλαδο τουλάχιστον μερικές φορές μπορεί να καταλάβει τη διαφορά. Είναι οι πολυφαινόλες που του δίνουν την ιδιαίτερη γεύση του».