Αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ βρέθηκαν ότι διέθεταν πολλάκις ληγμένα και ευαλοίωτα τρόφιμα στους καταναλωτές
Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των τροφίμων που διατίθενται στους καταναλωτές στο νότιο τομέα της Αθήνας εγείρει έρευνα που πραγματοποίησε το agrocapital . Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών, αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διαπιστωμένα βρέθηκε ότι διέθεταν πολλάκις ληγμένα ευαλοίωτα τρόφιμα προς διάθεση στους καταναλωτές στον Βόρειο Τομέα, και έχουν επιβληθεί σχετικά πρόστιμα για τις παραβάσεις τους, δεν έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια των τροφίμων που προσφέρουν στον Νότιο Τομέα Αθηνών, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένας σχετικός έλεγχος στον Νότιο Τομέα.
Μήπως σχετικοί έλεγχοι για ληγμένα ευαλοίωτα και μη τρόφιμα δεν έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος;
- Γιατί ο ΕΦΕΤ και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διενεργούν ελέγχους για την ύπαρξη ληγμένων ευαλοίωτων και μη τροφίμων, ώστε να προστατευτεί η υγεία του Έλληνα καταναλωτή και πολίτη;
- Ο σχετικός Ν. 4235/2014 εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και για όλες τις περιοχές;
- Γιατί δεν δημοσιοποιούνται όλες οι επωνυμίες των διαπιστωμένων παραβατών προς ενημέρωση των καταναλωτών;
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Οι λόγοι είναι οι εξής:
- Ο ΕΦΕΤ είναι τραγικά υποστελεχωμένος, με καλυμμένες θέσεις λιγότερες από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Για το 2023 έχουν προγραμματιστεί μόνο 4 προσλήψεις.
- Σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις υπηρετούν ελάχιστοι επιθεωρητές.
- Οι διοικητικές υπηρεσίες τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις είναι αποψιλωμένες.
- Σημαντικά αντικείμενα ή τμήματά τους, όπως της Πληροφορικής υποστήριξης, της Τεχνικής υποστήριξης, της καθαριότητας, του τηλεφωνικού κέντρου κλπ δίνονται σε ιδιώτες.
- Παρά τις προβλέψεις του οργανογράμματος δεν έχουν ακόμα συσταθεί Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε τέσσερις διοικητικές Περιφέρειες της χώρας.
- Η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κεντρικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου.
Οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ τονίζουν ότι με δεδομένη τη συνολική υποστελέχωση το ελεγκτικό έργο δεν μπορεί να καλυφθεί. Μάλιστα αναφέρουν ότι κατά την περίοδο της πανδημίας αφέθηκαν χωρίς μέσα προστασίας, τα οποία τελικά εξασφάλισαν με διεκδίκηση.
Οι εργαζόμενοι θυμίζουν ακόμα ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία προωθείται η παραχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προσάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα αναφέρουν τον κίνδυνο διατροφικά σκάνδαλα, τα οποία κατά καιρούς ξεπηδούν σε άλλα κράτη, να αρχίσουν να χτυπούν και την πόρτα της χώρας μας εξαιτίας της παραλυσίας που επιχειρείται να επιβληθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό.
Συμπερασματικά, ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η υποστελέχωση του ΕΦΕΤ, η έλλειψη χρηματοδότησης και η παραχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.