"Κοινά τα αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών"
Τετραήμερη κάθοδο στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Agrotica την ερχόμενη Πέμπτη αποφασίστηκε σε σύσκεψη αγροτών που πραγματοποιήθηκε στα Κουφάλια, στη Μακεδονία.
Εκεί, έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ με τα αγροτικά τους μηχανήματα από τις Σέρρες και από τις γύρω περιοχές, προκειμένου να γίνει η κάθοδος προς τη Θεσσαλονίκη.
Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα η έκθεση της 30ης Agrotica να βρίσκεται υπό πολιορκία.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην έκθεση για την «Πράσινη Εβδομάδα» που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανία. Εκεί, οι επίσημοι που βρισκόταν μέσα απολάμβαναν εγκωμίων από τους «όμοιούς τους» ενώ οι αγρότες απέξω, αγωνιζόντουσαν για τα δικαιώματα και το μέλλον τους.
Μιλώντας στο Agrocapital αγρότες από όλη τη χώρα εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, οι οποίοι έχουν κατέβει με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά μηχανήματα σε πλατείες και δρόμους της επικράτειας.
Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027 η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να δουν τις επιδοτήσεις τους «πετσοκομμένες» αλλά και την εφαρμογή των «Οικολογικών Σχημάτων», να αποτελεί μέχρι σήμερα έναν άλυτο γρίφο, τόσο ως προς την εφαρμογή τους, όσο και ως προς τις ενισχύσεις που θα λάβουν με την εφαρμογή τους.
Αγρότες από όλη τη χώρα μιλώντας στο Agrocapital υπογράμμισαν ότι είναι «απαραίτητο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση τη ΚΑΠ γιατί η τρέχουσα απλά δεν είναι βιώσιμη».
Παραγωγοί από τον Έβρο επισήμαναν ότι «στην όποια τυροποίησης της ΚΑΠ θα πρέπει να είμαστε και εμείς, οι αγρότες, παρόντες. Στην προηγούμενη τροποποίηση που είχε γίνει απουσιάζαμε και είδαμε ποια ήταν η κατάληξη».
Ζητούν τα αγροτικά επιμελητήρια που ετοιμάζει η κυβέρνηση να είναι «πραγματικά αγροτικά και να μην έχουν τον κύριο λόγο οι εταιρίες, όπως έχουμε δει σε πολλές περιστάσεις κατά το παρελθόν».
Παράλληλα, ζητούν να μπει ένα τέλος στο «μπάχαλο» που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι πληρωμές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αλλά και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Κοινά τα αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών
Τις τελευταίες εβδομάδες σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.λ.π. αγρότες έχουν προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ζητώντας μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα απέναντι στη «λαίλαπα» της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων του κόστους παραγωγής αλλά και στη «προβληματική» όπως την χαρακτηρίζουν, ΚΑΠ.
«Σημαία» είναι το αγροτικό πετρέλαιο το οποίο ήταν και η κύρια αιτία που έβγαλε τους δρόμους τους Γερμανούς αγρότες. «Ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί όλα τα χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουμε πάρει για την επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο. Ζητάμε την θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου» ανέφεραν στο Agrocapital παραγωγοί από τη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, μεγάλο μερίδιο στο κόστος παραγωγής καταλαμβάνει το ηλεκτρικό ρεύμα. «Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές με αρμόδιους και μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να ρυθμίσει».
«Είμαστε αχάριστοι επειδή δεν μας έχουν πληρώσει;»
Σχολιάζοντας τις χθεσινές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, αγρότες τόσο από τη Λάρισα όσο και από την Πέλλα και τα Γιαννιτσά τόνισαν «Χθες ο πρωθυπουργός μας είπε αχάριστους, καθώς έχει ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα. Δηλαδή, είμαστε αχάριστοι επειδή δεν μας έχουν πληρώσει όσα μας οφείλονται;»
Και πρόσθεσαν «πως γίνεται να είμαστε αχάριστοι, όταν αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι απλήρωτοι 80-90 χιλιάδες αγρότες;»
Πάντως, οι αγρότες όλης της χώρας έκαναν λόγο για ένα επικοινωνιακό σόου από την κυβέρνηση. «Εχθές έγινε μια ανούσια σύσκεψη, ένα επικοινωνιακό τρικ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε η κυβέρνηση: Με αυτά που άκουσε ο κόσμος εξαγριώθηκε ακόμη περισσότερο».
Καλούν την κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο με τους αγρότες γιατί μέσω αυτού θα δοθούν λύσεις αλλά και απαντήσεις στα προβλήματα. «Δεν γίνεται όμως να καλείς σε διάλογο τους αγρότες και να μην δίνονται λύσεις, με τους κυβερνόντες να επαναλαμβάνουν τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, «κλείνοντας» τα αφτιά τους στα αιτήματα του πρωτογενή τομέα» υπογραμμίζουν.
«Αυτά που ανακοινώθηκαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι κάτι καινούργιο» είπα στο Agrocapital αγρότες από τη Φθιώτιδα και πρόσθεσαν «είπαν αυτά που λένε τόσο καιρό, αλλά δεν είπαν τίποτα για την ΚΑΠ, για το κόστος παραγωγής και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα».