Δράσεις ΥΠΑΑΤ για την διευκόλυνση των εξαγωγών

 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε η  επίσημη έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με τίτλο «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Όραμα και Πραγματικότητα», στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία εξήρε το έργο του YΠΑΑΤ και του Υπουργού  για  τις συντονισμένες προσπάθειες που κάνει για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, με απλοποίηση διαδικασιών και αυτοματοποιημένες δράσεις  για την ενίσχυση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων που αποτελούν τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών για το έτος 2013.

Δράσεις ΥΠΑΑΤ για την διευκόλυνση των εξαγωγών

Το ΥΠΑΑΤ συμμετέχει και στην Εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης  με μέτρα

­-    για την απλοποίηση των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται,
­-    για τον εξορθολογισμό των ελέγχων που απαιτούνται και του κόστους τους, και
­-    την προβολή και προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
­   
Τα μέτρα αυτά αφορούν κατ’ αρχήν:

­-    την ψηφιοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής,

­-    αφορούν στη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους παροχής υπηρεσιών, και

­-    την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών αρχών αλλά και ευρωπαϊκών αρχών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε διεξοδικά στις στρατηγικές κατευθύνσεις που αναπτύσσει το Υπουργείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αλλά και στα μετρήσιμα αποτελέσματα της συντονισμένης προσπάθειας:  «Προσπάθειες που είτε εκ του αποτελέσματος φαίνονταν πετυχημένες – βλέπουμε τη ραγδαία αύξηση των αγροτικών προϊόντων. Μέσα στα 10 κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος τα 5 είναι αγροτικά και μάλιστα αν πάει κανείς στην 11η θέση θα δει κι εκεί αγροτικό προϊόν, το ελληνικό βαμβάκι και λίγο πιο κάτω τον ελληνικό καπνό κ.ά. Θέλω να πω ότι χαιρόμαστε γιατί όχι μόνο εκ του αποτελέσματος, αλλά και επί των διαδικασιών προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε για να διευκολύνουμε αυτό το στόχο. Μάλιστα πήραμε τα εύσημα από διεθνείς φορείς, συνεργάτες στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου από την Ε.Ε και από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. 

Για μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί μεγάλη τιμή να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε σε ένα τόσο δύσκολο τομέα. Εμείς δεν περιορίζουμε την υποστήριξή μας μόνο σε αυτό τον κρίκο. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε όλη την αλυσίδα. Από τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση τα παρακάτω βήματα της εξωστρέφειας να τα υποστηρίξουμε και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται σε αυτό το ακροατήριο να τονίσουμε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή, αυτή η προσπάθεια της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης των εξαγωγών».

Πέντε «εργαλεία» για την επιτάχυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας

Ο κ. Τσαυτάρης έκανε ειδική μνεία στα εργαλεία που σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία λειτουργούν καταλυτικά για την διευκόλυνση των εξαγωγών όπως;

 Α. Ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου με τον οποίο:

1.    μειώνονται δραστικά τα διοικητικά και οικονομικά βάρη του χρόνου διεκπεραίωσης εξαγωγής και αποστολής των προϊόντων.
2.    η εξαγωγή ενός προϊόντος απαλλάσσεται από τη συνεχή έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης
Σήμερα έχουμε ήδη 26 Εγκεκριμένους Εμπόρους, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιριστικές. Χαίρομαι που μέσα σε αυτούς είναι και μια ομάδα νέων αγροτών, παραγωγών με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα όπως η ομάδα παραγωγών του  Βελβεντού Κοζάνης. Μια πρωτοπόρος ομάδα που κάνει βήματα τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων

Β. Το Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ),

Γ. Η ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου νωπών οπωροκηπευτικών, βάσει ανάλυσης κινδύνου.

Δ. Το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, που  διασυνδέεται και λειτουργεί με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων, το ονομαζόμενο ΓΕ.Μ.Η. του Υπουργείου Ανάπτυξης και

Ε. Τη δυναμική συμμετοχή στο πρόγραμμα “SINGLE WINDOW” για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος ελέγχων και της εκδόσεως πιστοποιητικών σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του ΥπΑΑΤ και των Τελωνειακών αρχών (ISIS net). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, καθώς η επιτυχής υλοποίησή του θα αποτελέσει, αφενός το πρώτο ελληνικό “SINGLE WINDOW”, αφετέρου το πρώτο Πανευρωπαϊκό.


Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης: η υποστήριξη της ποιότητας και η ανάδειξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Ο κ. Τσαυτάρης  έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας ότι: Αναπτύσσουμε δράσεις ως Υπουργείο υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Υπουργείου Ανάπτυξης και να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη γιατί πραγματικά ήταν άθλος 5 υπουργεία να δουλέψουν μεθοδικά και επισταμένα το καθένα από το δικό του μετερίζι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα Το Υπουργείο μας πήρε τα εύσημα για το σχεδιασμό του single window και θα χρησιμοποιηθεί σαν πρότυπο και για τις υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Προσπαθούμε καθημερινά για μια γεωργία που στηρίζεται στο τρίπτυχο Ποιότητα, Βιωσιμότητα: Περιβαλλοντική-Οικονομική-Κοινωνική, Εξωστρέφεια. Η  Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έκανε στρατηγική της  επιλογή να στρέψει τη  γεωργία από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιοτική, να κάνει δηλαδή πλεονέκτημα το δικό μας αγροπεριβαλλοντικό περιβάλλον, το δικό μας πολιτισμό, τη δικιά μας εμπειρία των αγροτών και να κάνει αυτή την ποιότητα διαβατήριο για τις εξαγωγές. Η ποιότητα μας έχει τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  Νομίζω ότι έχουμε χρέος στην Πολιτεία σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Και στο παρελθόν, αν δει κανείς την ιστορία μας, ο τόπος σε δύσκολες στιγμές ξαναπάτησε στο γεωργικό τομέα, τον έκανε θεμέλιο, πυλώνα ανάπτυξης του και είμαι σίγουρος ότι αν δουλέψουμε επισταμένα θα τα ξανακαταφέρουμε».