Οι αμφιβολίες για τη ζήτηση περιορίζουν τα κέρδη
Ανοδικά κινήθηκε στο Euronext το σιτάρι την περασμένη Παρασκευή επεκτείνοντας έτσι την ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα των συμβολαίων, αλλά οι τιμές παρέμειναν περιορισμένες από τον ανταγωνισμό των εξαγωγών, με τους εμπόρους να αντιδρούν επιφυλακτικά στις φήμες για κινεζική ζήτηση για γαλλικό σιτάρι.
Το σιτάρι Μαρτίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι διαμορφώθηκε 0,3% υψηλότερα στα 213,25 ευρώ (230,05 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.
Νωρίτερα έφθασε σε υψηλό μιας εβδομάδας στα 215,25 ευρώ, συνεχίζοντας την ανάκαμψη από το χαμηλό της Πέμπτης για τη διάρκεια ζωής του συμβολαίου στα 207,50 ευρώ, που σηματοδότησε επίσης την πιο αδύναμη τιμή του πρώτου μήνα από τον Σεπτέμβριο.
Η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, βοήθησε να στηριχθεί το Euronext την Παρασκευή και προστέθηκε στη στήριξη από τις συζητήσεις για την κινεζική ζήτηση που είχαν συμβάλει στην πυροδότηση της ανάκαμψης της Πέμπτης, δήλωσαν οι έμποροι. FRX/
Ωστόσο, η χαλάρωση των προθεσμιακών συμβολαίων του Σικάγο Wv1 και οι αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανότητες νέων γαλλικών πωλήσεων στην Κίνα συγκράτησαν τις τιμές της Euronext. GRA/
"Η φήμη για την Κίνα μπορεί να εξηγεί την ανάκαμψη, αλλά προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των προβλημάτων εφοδιαστικής στην Ερυθρά Θάλασσα, του αυξανόμενου μεγέθους της σοδειάς της Αυστραλίας και με την Αργεντινή να έχει γίνει αποδεκτή ως προέλευση από την Κίνα", δήλωσε ένας έμπορος προθεσμιακών συμβολαίων.
Η Κίνα έχει γίνει ένας σημαντικός προορισμός για τις γαλλικές εξαγωγές σιταριού και οι περαιτέρω πωλήσεις στην ασιατική χώρα αυτή τη σεζόν θεωρούνται ως ένας τρόπος για τη Γαλλία να αποφύγει τη μάχη για μερίδιο αγοράς στη Βόρεια Αφρική έναντι φθηνότερων προμηθειών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Αλλά τα πλοία με γαλλικό σιτάρι που κατευθύνονται στην Κίνα παίρνουν όλο και περισσότερο τη μεγάλη διαδρομή γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, μέρος μιας τάσης στο εμπόριο σιτηρών λόγω των επιθέσεων σε πλοία.
"Υπάρχει συζήτηση στην αγορά ότι η Κίνα έχει ζητήσει προσφορές για γαλλικό σιτάρι για την αποστολή Μαρτίου/Απριλίου", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος. "Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, αλλά κανείς δεν λέει ότι έχει γίνει συναλλαγή".
Υπήρξε επίσης φημολογία για το σιτάρι Αργεντινής που ήδη εισέρχεται στην κινεζική αγορά μετά τη διαπίστευση του περασμένου μήνα από τις τελωνειακές αρχές της Κίνας.
"Υπάρχει συζήτηση ότι η Κίνα έχει ήδη αγοράσει τα πρώτα φορτία αργεντίνικου σιταριού για την άφιξη του Μαρτίου", δήλωσε ένας δεύτερος έμπορος.