Τα σχέδια για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα - Ο αγροτικός πληθυσμός γερνάει
Η Κίνα θα ενισχύσει την ανάπτυξη ποικιλιών καλλιεργειών υψηλής απόδοσης για να αυξήσει την παραγωγή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, επικαλούμενα ένα βασικό έγγραφο αγροτικής πολιτικής, καθώς το Πεκίνο πιέζει για μεγαλύτερη χρήση της βιοτεχνολογίας και της μηχανοποίησης στα μέτρα επισιτιστικής ασφάλειας.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας δημητριακών στον κόσμο ανέφερε μια σοδειά ρεκόρ καλαμποκιού πέρυσι και εξαιρετικές συγκομιδές άλλων δημητριακών, αλλά το Πεκίνο συνεχίζει να προσπαθεί για μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερες εισαγωγές, ιδίως εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με ορισμένους εμπορικούς εταίρους, καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και στρατιωτικών συγκρούσεων.
Στο ετήσιο σχέδιο αγροτικής πολιτικής του, γνωστό ως "έγγραφο Νο 1", το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, δήλωσε ότι θα σταθεροποιήσει την έκταση φύτευσης σιτηρών και θα εφαρμόσει έργα βελτίωσης της απόδοσης των σιτηρών με καλούς σπόρους, μηχανήματα και αγρούς, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Είπε ότι θα "εφαρμόσει δυναμικά" δράσεις για την αύξηση της χρήσης γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού με τη βελτίωση της πολιτικής επιδοτήσεων για την αγορά και τη χρήση μηχανημάτων.
Πρόσθεσε ότι θα εδραιώσει τα αποτελέσματα της επέκτασης της φύτευσης σόγιας και θα στηρίξει την ανάπτυξη ποικιλιών με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι και υψηλή απόδοση. Θα επεκτείνει επίσης τη φύτευση ελαιούχων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκράμβης και της καμέλιας, ανέφερε.
Η Κίνα ενέκρινε τους τελευταίους μήνες την παραγωγή και την πώληση γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας και καλαμποκιού, ανοίγοντας το δρόμο για την εμπορική φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών φέτος.
Η πολιτική ανέφερε ότι θα αυξήσει την έρευνα για τους σπόρους και θα επιταχύνει την επιλογή, την αναπαραγωγή και την προώθηση καλών ποικιλιών που χρειάζονται επειγόντως για φύτευση.
Η Κίνα, της οποίας ο πληθυσμός των 1,4 δισεκατομμυρίων συρρικνώνεται, ανέφερε επίσης στην πολιτική ότι "θα επικεντρωθεί στην επίλυση του προβλήματος του ποιος θα καλλιεργεί τη γη".
Ο αγροτικός πληθυσμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γερνάει καθώς οι νέοι μετακομίζουν στην πόλη, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Η πολιτική έθεσε ως στόχο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης της γεωργίας με πυρήνα τους μικροκαλλιεργητές.
Περιγράφει σχέδια για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της υπαίθρου και των γεωργικών πρακτικών, επαναφέροντας το "Σχέδιο των δέκα εκατομμυρίων" που ξεκίνησε το 2003 από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ήταν τότε κυβερνήτης στην επαρχία Ζετζιάνγκ.
"Το σχέδιο επιδιώκει να αναβαθμίσει ολόκληρα χωριά και να συνδέσει πολυάριθμα χωριά σε ένα δίκτυο που θα περιλαμβάνει χωράφια, υποδομές και βιομηχανικές αλυσίδες", ανέφερε σε σημείωμά του το Σινογερμανικό Γεωργικό Κέντρο.
Επιπλέον, το έγγραφο πολιτικής ανέφερε ότι θα αυξηθεί η ελάχιστη τιμή αγοράς του σιταριού, θα επεκταθεί η ασφάλιση και οι επιδοτήσεις φύτευσης και θα εμβαθύνει τη γεωργική συνεργασία κατά μήκος της πρωτοβουλίας Belt and Road.