Ισπανία: Πολιορκία με 500 τρακτέρ στο κέντρο της Μαδρίτης

Η κραυγή της αγροτιάς αντηχεί στην Μαδρίτη

Πάνω από 500 τρακτέρ  θα κατακλύσουν το κέντρο της Μαδρίτης σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από την ανεξάρτητη αγροτική οργάνωση Unión de Uniones. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις δύσκολες συνθήκες διατήρησης της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, των αυστηρότερων περιβαλλοντικών απαιτήσεων στην ΕΕ, της γραφειοκρατίας και των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε χθες, Τρίτη, με τρακτέρ από την Εξτρεμαδούρα, την Καστίγια Λα Μάντσα, την Αυτονομία της Βαλένθια και την Ανδαλουσία να κατευθύνονται προς την Μαδρίτη. Σήμερα, τα τρακτέρ εισήλθαν στην πόλη από πέντε διαφορετικές οδικές αρτηρίες και οι αγρότες θα πορευτούν πεζή έως το υπουργείο Γεωργίας στην πλατεία Ατότσα.

Παράλληλα, οι τρεις βασικές αγροτικές οργανώσεις Asaja, COAG και UPA, οι οποίες βρίσκονται σε διάλογο με την κυβέρνηση, πραγματοποιούν σήμερα δικές τους συγκεντρώσεις σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Στόχος της σημερινής διαμαρτυρίας είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης του αγροτικού κλάδου. Η κινητοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3:30 μ.μ. με την αποχώρηση των τρακτέρ από το κέντρο της Μαδρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα συμβολική καθώς συμπίπτει με τη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, έχει προγραμματιστεί νέα διαμαρτυρία στην Μαδρίτη, αυτή τη φορά από τα τρία επίσημα συνδικάτα.

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης έχει συστήσει στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις με Ι.Χ. οχήματα

Ευρωπαίοι αγρότες σε εξέγερση ενάντια στην Πράσινη Συμφωνία

Η Ισπανία προσχώρησε τον Φεβρουάριο σε ένα κύμα αγροτικών διαμαρτυριών που σαρώνει την Ευρώπη, με τους αγρότες να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Η συμφωνία, η οποία επιβάλλει αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς στον αγροτικό τομέα, έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου κρίση, θέτοντας σε αδιέξοδο χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Πέρα από τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων, οι οποίες ασκούν αβάσταχτο ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά, οι αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται εξαιτίας των περιορισμών στις εκπομπές αζώτου και των απαγορεύσεων φυτοφαρμάκων. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνακόλουθη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την τήρηση των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ.

Η οργή των αγροτών έχει ξεχυθεί στους δρόμους, με διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η κλιμάκωση της κατάστασης είναι ορατή, με τις οικονομικές απώλειες να αυξάνονται ραγδαία. Μόνο στην Ισπανία, οι αγροτικές κινητοποιήσεις κοστίζουν στην οικονομία 10,84 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.