CIC: Θετικές προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών

Θα ξεπε΄ρασει κατά 3 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη πρόβλεψη

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (ICC) αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 3 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για την τρέχουσα εκστρατεία 2023/24, η οποία τώρα ανέρχεται σε 2.310 εκατομμύρια τόνους.

Επιβεβαιώνει, λοιπόν, έναν όγκο ρεκόρ για την κάλυψη της κατανάλωσης που θα φτάσει επίσης στο ιστορικό επίπεδο των 2.317 εκατομμυρίων τόνων. Δεδομένου ότι η ζήτηση θα είναι υψηλότερη από την παραγωγή, το τελικό απόθεμα της εκστρατείας θα μειωθεί για έβδομη συνεχόμενη καμπάνια.

Τόσο η ανοδική αναθεώρηση της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται στο καλαμπόκι , αφού τα μεγέθη που αντιστοιχούν στο σιτάρι παραμένουν πιο σταθερά.

Ενόψει της εκστρατείας 2024/25, το CIC έχει αρχίσει να παρέχει ορισμένα δεδομένα. Όσον αφορά το σιτάρι, επισημαίνει ελαφρώς υψηλότερη παραγωγή σε σχέση με το 2023/24 λόγω βελτιωμένων αποδόσεων, γεγονός που θα αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση της έκτασης που αφιερώνεται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Όσον αφορά το καλαμπόκι, αναμένεται αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης , ενώ αυτή του κριθαριού θα είναι παρόμοια με αυτή της τρέχουσας εκστρατείας, αν και χαμηλότερη από το μέσο όρο. διαδοχική εκστρατεία.