«Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική-Προοπτικές στον κλάδο της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέπτυξε τις προτεραιότητες και προτάσεις του Υπουργείου για τη βιωσιμότητα του τομέα της Αλιείας και του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο και της νέας ΚΑλΠ, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο στη Χαλκίδα με θέμα:

«Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική-Προοπτικές στον κλάδο της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών»

Στην προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου διαλόγου και της οριστικοποίησης των προτάσεων και προτεραιοτήτων και για τη νέα ΚΑλΠ, παράλληλα με τις αντίστοιχες για τη νέα ΚΑΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε σε συνάντηση με πλήθος ενδιαφερομένων που έγινε στο πλαίσιο Hμερίδας που διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ, στη Χαλκίδα, με θέμα: «Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική-Προοπτικές στον κλάδο της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν στελέχη του ΥπΑΑΤ, συμπεριλαμβανομένου και του  Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, βουλευτές της περιοχής, ο, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης, τοπικοί φορείς και αλιείς της Εύβοιας.

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας που επετεύχθη, με την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας,  για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, με 6,5 δις ευρώ, περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη προγραμματική περίοδο.

Μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ο τομέας της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών καλείται να κερδίσει το «στοίχημα» της ποιότητας που εδράζεται στην γνώση και την καινοτομία για να καταστεί ανταγωνιστικός και Οικονομικά βιώσιμος και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών της χώρας, εφαρμόζοντας το μοντέλο της Βιώσιμης Αλιείας, δηλαδή να είναι:

-    Βιώσιμη Περιβαλλοντικά, δηλαδή αειφόρα, με ορθή διαχείριση και απόδοση των πόρων.

-    Βιώσιμη Οικονομικά
, όπως κάθε επιχειρηματίας, έτσι και ο αρχηγός της αλιευτικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμος και ανταγωνιστικός, ώστε πουλώντας τα προϊόντα που παράγει η εκμετάλλευση του, να επιβιώνει αξιοπρεπώς στην ύπαιθρο. Επίσης ο ίδιος ο αρχηγός της εκμετάλλευσης θα πρέπει να μπορεί να επεκτείνει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του και σε άλλες μορφές, όπως ο αλιευτικός και ο καταδυτικός τουρισμός ο καθαρισμός της θάλασσας για συμπλήρωση του εισοδήματός του. Ή ακόμη και η συμπλήρωση του εισοδήματος του σε μέρες ή περιοχές που για κάποιες δράσεις θα απαγορεύεται η αλιεία για λόγους ενίσχυσης των ιχθυοπληθυσμών.

-    Βιώσιμη Κοινωνικά, γιατί όσο καλός και πετυχημένος μπορεί να είναι ένας αλιέας ή υδατοκαλλιεργητής στην εκμετάλλευση του, στα προϊόντα του και την οικογένεια του, δεν θα είναι κοινωνικά βιώσιμος μόνος του σε ένα νησί ή σε ένα χωριό που δεν έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις υποδομές, σε εφόδια κλπ.. Όπως δεν υπάρχει γεωργία χωρίς γεωργούς, έτσι και δε θα υπάρχει αλιεία χωρίς αλιείς.

«Στο πλαίσιο αυτό της κοινωνικής βιωσιμότητας, μας βλέπετε, ειδικά στη χώρα μας που έχει αυτά τα ιδιαίτερα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα με την ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, να αγωνιούμε για την είσοδο νέων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε το 2% των χρημάτων από τη νέα ΚΑΠ και επεκτείναμε το μέτρο και στη νέα ΚΑλΠ να ενταχθούν νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.

Δράσεις του ΥπΑΑΤ στην τρέχουσα ΚΑλΠ για την ενίσχυση του κλάδου της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις τομές που έχει προχωρήσει το Υπουργείο για την ενίσχυση του κλάδου της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών και στη διάρκεια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, όπως:

-    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης 110 επενδυτικών σχεδίων, προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ
-    Η ενίσχυση του κλάδου των Υδατοκαλλιεργειών και της Μεταποίησης με χρηματοδότηση επενδύσεων, περίπου 100 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν τα 46 επενδυτικά σχέδια για τη μεταποίηση, προϋπολογισμού 58 εκ. ευρώ και 97 επενδυτικά σχέδια για τις υδατοκαλλιέργειες προϋπολογισμού περίπου 45 εκ. ευρώ.
-    Η δημιουργία και παρακολούθηση Τεχνητών Υφάλων
-    Η ένταξη των Προγραμμάτων τύπου Leader, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, έργο ύψους 50 εκ. ευρώ
-    Ο εκσυγχρονισμός των αλιευτικών σκαφών
-    Η κατασκευή 44 αλιευτικών καταφυγίων σε όλη την Ελλάδα
-    Η ενίσχυση των αλιέων για την απόσυρση των αλιευτικών τους σκαφών
-    Η καθιέρωση ζωνών Ιχθυοκαλλιεργειών που αποτελούν σημαντικό «εργαλείο» και η θεσμοθέτηση της πρώτης περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην Πιερία

·        Η εφαρμογή του Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
 -   Η προστασία του αλιευτικού πλούτου της χώρας μας, με τη θεσμοθέτηση θεσμικού πλαισίου για την αλιεία του αχινού, των μεγάλων πελαγικών, του χελιού κ.α.
 -   Το άνοιγμα προγράμματος μεταποίησης ιχθυηρών και της οικοτεχνίας, ώστε να αξιοποιηθούν όσα χρήματα έχουν μείνει αδιάθετα.

Σημαντική τεχνολογική τομή η ψηφιοποίηση της αλιείας

Ο κ. Τσαυτάρης έκανε εκτενή αναφορά στη ψηφιοποίηση του τομέα της αλιείας χαρακτηρίζοντας της ως «σημαντική τεχνολογική τομή», καθώς παρά την ανέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες, οι εφαρμογές της στην αλιεία ήταν ελάχιστες. Με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ) γίνεται μια πρωτόγνωρη «μηχανογράφηση» της αλιείας, με στόχο τη μείωση του κόστους ελέγχου της αλιείας και των συναφών δραστηριοτήτων, καθώς και την αύξηση της αποδοτικότητας των ελέγχων, τη βελτίωση της λειτουργίας και συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας υπηρεσιών αλιείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες, την παρακολούθηση πολυετών σχεδίων διαχείρισης και σχεδίων αποκατάστασης συγκεκριμένων ειδών, την αξιοποίηση τεχνολογικών υποδομών. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα του ΟΣΠΑ www.alieia.minagric.gr θα αρχίσει να λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Στροφή των καταναλωτών στα ποιοτικά προϊόντα της αλιείας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στροφή που κάνουν οι καταναλωτές προς την κατανάλωση ψαριών λέγοντας χαρακτηριστικά «Η δημογραφική έκρηξη του πληθυσμού και η στροφή του σε υψηλής διατροφικής αξίας τροφές όπως τα ψάρια σε σχέση με τις μέχρι πρότινος συνήθειές του για την απόκτηση των πρωτεϊνών από το κρέας, καθιστά ακόμη περισσότερο σημαντική τη βιωσιμότητα του κλάδου και την ποιοτική του αναβάθμιση.

Εμείς έχουμε τεράστιες δυνατότητες επενδύοντας στην ποιότητα των προϊόντων μας και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και στην αλιεία, να παν καλύτερα τα προϊόντα μας. Γι’ αυτό και κάνουμε στρατηγική επιλογή να φύγουμε από μια γεωργία χαμηλού κόστους και να πάμε σε μια γεωργία ποιότητας. Γιατί καθιερώθηκαν στην Ευρώπη τρία σήματα ποιότητας και έρχονται άλλα τρία; Παραδοσιακά προϊόντα, Προϊόντα Ορεινής και Προϊόντα Νησιωτικής Παραγωγής –συμπεριλαμβανομένων και των ψαριών. Δεν κάναμε τίποτα σε ότι αφορά στην ενίσχυση της ποιότητας των ψαριών. Έχουμε 100 προϊόντα ΠΟΠ. Γιατί να μην έχουμε άλλα 100 στα προϊόντα μεταποίησης ή συλλογής αλιευμάτων ή ιχθυοκαλλιεργειών. Κι αυτό κάνουμε τώρα. Αυτό ποιος το ξέρει καλύτερα; Η Περιφέρεια γνωρίζει αυτή την αναπτυξιακή διάσταση των ντόπιων προϊόντων».

Ο κ. Τσαυτάρης καταλήγοντας στην ομιλία του, τόνισε: «Υπάρχει τρόπος να υποστηρίξουμε τον κλάδο και θα τον υποστηρίξουμε. Ζητώ να μας βοηθήσετε προς την προσπάθεια αυτή.. Ζητώ να συμμετέχετε σε αυτή την άσκηση. Ζητώ να συμμετέχετε στην προσπάθεια ανόρθωσης του τόπου. Ο τόπος, μας έχει ανάγκη όλους γιατί είναι γονατισμένος και θα πρέπει να σηκωθούμε όρθιοι. Κατ’ εμέ ένας τρόπος υπάρχει γι’ αυτό. Είναι καιρός να ξανακάνουμε την κοινωνία μας όχι καταναλωτική, αλλά παραγωγική, για να παράγουμε, να καταναλώνουμε και να εξάγουμε τα δικά μας προϊόντα».

Ο κ. Τσαυτάρης με την ευκαιρία της παρουσίας των τοπικών παραγόντων και πολλών αγροτών γεωτεχνικών κ.ά. αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες και προτάσεις  για τη νέα ΚΑΠ, τόσο πέραν εκείνων για τη νέα ΚΑλΠ δηλ. του ΠΥΛΩΝΑ Ι, όσο και του Αναπτυξιακού Προγράμματος  δηλ. του ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ.

Σύμπραξη του ΥπΑΑΤ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Ο κ. Τσαυτάρης αφιέρωσε σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στην ανάγκη σύμπραξης της Κεντρικής Κυβέρνησης, των Περιφερειών, των Δήμων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων για την υλοποίηση του  Εθνικού Σχεδίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας.

Επεσήμανε δε, ό,τι «Ο πρωτογενής  τομέας αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να αποτελέσει, όπως και στο παρελθόν «πυλώνα» ανάπτυξης του τόπου. Πρέπει να κάνουμε πράξη το ΜΑΖΙ. Να συμπράξουμε, να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Το Υπουργείο συνομιλεί με τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συμπράξουμε και  να ολοκληρώσουμε το Εθνικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Υπαίθρου που θα υλοποιηθεί μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των 20 δις € της νέας ΚΑΠ  που εξασφαλίσαμε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια».

Αποκέντρωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των φυσικών πόρων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη σημασία που έχει στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών, καθώς και η αποκέντρωση των δράσεων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Αναφερόμενος διεξοδικά στην ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα του νερού, για παράδειγμα τόνισε τα εξής:  «Μέσα από τη νέα ΚΑΠ η χώρα μας θα εκσυγχρονίσει τα αρδευτικά δίκτυα, πράγμα το οποίο δεν επέτρεπε η παλαιότερη ΚΑΠ και θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα, νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Οι Περιφέρειες γνωρίζουν καλύτερα ποια είναι τα παλιά δίκτυα και ποια πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Η Περιφέρεια ξέρει πολύ καλύτερα για το νερό, που μπορεί να κατασκευαστούν αυτά τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές. Δεν μπορεί να τα ξέρουμε εμείς καλύτερα στην Αθήνα. Αυτές οι δράσεις μπορούν να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για να μας βοηθήσουν στην υλοποίησή τους».

Επίσης, τόνισε  ότι όλα τα έργα που θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες, για τη διαχείριση του νερού και τη συμφωνία για τους άξονές της, οι Περιφέρειες γνωρίζοντας τον Προϋπολογισμό τους θα προκηρύξουν τους άξονες, θα κάνουν τους διαγωνισμούς και αναθέσεις, θα παρακολουθούν και θα επιβλέπουν το έργο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαυτάρης στην ενσωμάτωση της έρευνας, της γνώσης και της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας: «Επιδιώκουμε αύξηση της κατανομής των πόρων για την έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση την κατάρτιση και τις συμβουλές, πεδίο που στην προηγούμενη περίοδο αγνοήθηκε παντελώς, ως προς το Γεωργικό Τομέα, τόσο από την Κεντρική Διοίκηση, όσο και από τις Περιφέρειες. Πιστεύω ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος όλων. Γιατί αν μιλάμε για μια Γεωργία Βιώσιμη Περιβαλλοντικά, αλλά και Οικονομικά, μια γεωργία δηλαδή οικονομικά ανταγωνιστική, η ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση».

Επίσης πρόσθεσε: «Στη νέα περίοδο, αμφότερα τα Προγράμματα του ΕΤΠΑ (δηλαδή του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όσο και του Ανθρώπινου Δυναμικού) βάζουν την «έξυπνη» ανάπτυξη, την έξυπνη εξειδίκευση των Περιφερειών ως πρωταρχικό στόχο και προβλέπουν σημαντικά κονδύλια για το σκοπό αυτό, από τα συγκεκριμένα Ταμεία. Να λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία συνέργειας των Περιφερειών και του ΥπΑΑΤ για την επίτευξη του στόχου της έξυπνης ανάπτυξης και στο γεωργικό τομέα με την ευρύτερη του έννοια. Αξιοποιώντας πόρους τόσο από το ΕKΠΑ, όσο και από το ΕΚΤ σε συνδυασμό με πόρους και από το Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουμε την έξυπνη εξειδίκευση πράξη και στη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, την Αλιεία και τις Ιχθυοκαλλιέργειες».