Οι επιδοτήσεις θα αλλάξουν όνομα και μορφή, θα γίνουν επενδυτικά κεφάλαια
Η αλλαγή στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στον τομέα της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων. Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών και της συμμετοχής σε ομάδες παραγωγών για τη μέγιστη αξιοποίηση των προνομίων που προσφέρονται από την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική.
Σύμφωνα με τη Νέα ΚΑΠ, οι επιδοτήσεις θα αλλάξουν όνομα και μορφή, θα γίνουν επενδυτικά κεφάλαια.
Οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων και άλλοι επαγγελματίες στον τομέα αντιμετωπίζουν τη νέα αυτή κατεύθυνση με θετική σκέψη, καθώς τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει η νέα γραμμή πολιτικής ενισχύει τη συνεργασία.
Ήδη, οι πρώτες ομάδες παραγωγών έχουν συσταθεί στην Ελλάδα, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύσταση των περισσοτέρων, τουλάχιστον για τα μεγάλα αγροτικά προϊόντα (π.χ. βαμβάκι).
Η δημιουργία ομάδων παραγωγών είναι πλέον κομμάτι της σύγχρονης γεωργικής πραγματικότητας, καθώς η νέα πολιτική αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά τους και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Είναι η νέα μορφή συνεταιριστικής επιχείρησης, που οφείλει όμως να έχει σύγχρονο, ευέλικτο χαρακτήρα και μια πιο φιλική προσέγγιση προς τους παραγωγούς.
Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό για τους παραγωγούς να συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών;
1. Πρόσβαση στις νέου τύπου επιδοτήσεις (Αγορά και Επενδυτικά Κεφάλαια) :
Με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, οι παραγωγοί έχουν πιο άμεση πρόσβαση στην αγορά και τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν καλύτερες συμφωνίες για τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ δίνει προτεραιότητα στις ομάδες παραγωγών όσον αφορά στη χορήγηση επενδυτικών κεφαλαίων (πρώην επιδοτήσεις), παρέχοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους και να επεκτείνουν τον αντίκτυπό τους στην αγορά.
2. Φορολογικές Ελαφρύνσεις:
Με τη νέα ΚΑΠ, οι ομάδες παραγωγών αναμένεται να έχουν προνομιακή μεταχείριση σε φορολογικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί που συνεργάζονται σε ομάδες θα έχουν χαμηλότερο φορολογικό βάρος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της αποδοτικότητας και του κέρδους.
3. Δέσμευση για Περιβαλλοντικές Πρακτικές:
Η Νέα ΚΑΠ δεσμεύει τους παραγωγούς, να εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές και να συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ενισχύοντας τους με χρηματοδοτικά εργαλεία, εξασφαλίζοντας πρόσβαση μέσα από τις ομάδες. Η γεωργία ακριβείας και η βιώσιμη γεωργία, στοχεύουν σε οικονομία κλίμακος.
4. Οικονομία Κλίμακος & Συνεργασία
Οι παραγωγοί θα πρέπει να βρουν εργαλεία ώστε να πετύχουν οικονομία κλίμακος, με λίγα λόγια: Να κάνουν μαζικές αγορές εισροών, να παράγουν προϊόντα με υψηλότερα ποιοτικά κριτήρια, καλλιεργούμενα σε μεγάλο κλήρο και να χρησιμοποιούν εργαλεία φιλικά προς τη βιώσιμη γεωργία. Μονόδρομο αποτελεί λοιπόν η συνεργασία, δηλαδή με λίγα λόγια η συγκρότηση ομάδων παραγωγών. Αυτό ενισχύει τη βιωσιμότητα της γεωργικής δραστηριότητας και προωθεί μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση στη γεωργία.
5. Ευκολότερη Πρόσβαση σε Χρηματοδοτικούς Πόρους:
Η συμμετοχή σε ομάδες παραγωγών δίνει στους παραγωγούς προτεραιότητα στη λήψη χρηματοδοτικών πόρων, επιτρέποντάς τους να επενδύσουν στην ανάπτυξη και την καινοτομία για τη βελτίωση της παραγωγής τους.
Συνολικά, η επιλογή να ανήκει κάποιος σε μια ομάδα παραγωγών δεν είναι μόνο ένας τρόπος να ανταγωνιστεί στη σύγχρονη γεωργική αγορά, αλλά είναι και ένα βήμα προς την εξασφάλιση μελλοντικής επιτυχίας και βιωσιμότητας. Με τα προνόμια που προσφέρει η νέα ΚΑΠ στις ομάδες παραγωγών, η συνεργασία ανάμεσά τους αποτελεί μια αναγκαιότητα και μονόδρομος για έναν τρόπο εξέλιξης του γεωργικού τομέα.
Πηγή: lamiareport.gr