Θα αυστηροποιηθούν τα όρια σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και εργοστάσια
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την Τρίτη την τελική του έγκριση σε νέους κανόνες για τη μείωση της ρύπανσης από τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά μόνο αφού συμφώνησε με τις χώρες της ΕΕ να καταστήσει τον νόμο πολύ πιο αδύναμο από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Ο νόμος θα αυστηροποιήσει τα όρια για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα εργοστάσια όσον αφορά τη διάθεση αποβλήτων και τα ρυπογόνα αέρια, ώστε να προσπαθήσει να μειώσει τις ζημιές στο περιβάλλον.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο με 393 ψήφους υπέρ, 173 κατά και 49 αποχές. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δώσουν την τελική τους έγκριση για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
Ο νόμος δεν θα καλύπτει την εντατική κτηνοτροφία, αφού οι νομοθέτες και οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να καταργήσουν αυτό το μέρος της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντ' αυτού, η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει έως το 2026 τον τρόπο αντιμετώπισης των εκπομπών από τη βοοτροφία.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η βοοτροφία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών, ανοίγει νέα καρτέλα αμμωνίας - την οποία προσπαθεί να περιορίσει ο νόμος της ΕΕ για τη ρύπανση - στον τομέα της κτηνοτροφίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Ο νόμος θα καλύπτει χοιροτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 350 ζωικές μονάδες - υπερδιπλασιάζοντας το όριο που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή. Τα νέα όρια, τα οποία θα ισχύουν από το 2030, θα καλύπτουν πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με περισσότερες από 280 ζωικές μονάδες.
"Μόνο το 30% των μεγαλύτερων χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βιομηχανικής κλίμακας θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της αναθεωρημένης οδηγίας", δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον Βιρτζίνους Σινκεβίτσιους.
Η αρχική πρόταση της Επιτροπής, από το 2022, θα επέβαλε τα νέα όρια σε όλες τις εκμεταλλεύσεις βοοειδών, χοίρων και πουλερικών με πάνω από 150 ζωικές μονάδες - περίπου 185.000 από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης.
Η ΕΕ προσπαθεί να ανταποκριθεί στις πολύμηνες διαμαρτυρίες των γεωργών για θέματα όπως τα φθηνά εισαγόμενα τρόφιμα και οι πράσινες πολιτικές.
Για να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες, οι Βρυξέλλες έχουν αποδυναμώσει ορισμένα πράσινα μέτρα - παρά την προειδοποίηση της ίδιας της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της ΕΕ ότι χρειάζονται περισσότερες και όχι λιγότερες πολιτικές προστασίας του κλίματος για να βοηθηθούν οι αγρότες να προσαρμοστούν στις επιδεινούμενες ακραίες καιρικές συνθήκες.
Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία είχαν πιέσει να συμπεριληφθούν λιγότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην πολιτική ρύπανσης, λέγοντας ότι το αρχικό σχέδιο ήταν μη ρεαλιστικό και επαχθές.