Ζητούν δράσεις για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παροτρύνουν την ΕΕ να επεξεργαστεί γρήγορα περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των γεωργών, ως απάντηση στις πολύμηνες διαμαρτυρίες των οργισμένων εργαζομένων στη γεωργία, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Η ΕΕ έχει ήδη αμβλύνει ορισμένες περιβαλλοντικές πολιτικές ως απάντηση στις ενίοτε βίαιες διαμαρτυρίες, αλλά με τους αγρότες να εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους αυτή την εβδομάδα στο Βέλγιο και τη Γαλλία, οι Βρυξέλλες πιέζονται να κάνουν περισσότερα.
Το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Μαρτίου, το οποίο είδε το Reuters, έδειξε ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ σχεδιάζουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί χωρίς καθυστέρηση για "όλα τα δυνατά βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μειώσουν το διοικητικό βάρος και θα επιτύχουν απλοποίηση για τους αγρότες".
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναλάβει δράση για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και να διασφαλίσει ότι μπορούν να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα, αναφέρεται στο σχέδιο.
Έχοντας ήδη αποσύρει έναν νόμο για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και έχοντας αποδυναμώσει ορισμένα μέτρα προστασίας της φύσης, η ΕΕ εξετάζει νέες προτάσεις για την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται στους ευρωπαίους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιθεωρήσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της δυνατότητας εξαίρεσης των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ορισμένα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Η κρίση στον τομέα έρχεται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρές προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες σχετικά με τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλεί η βιομηχανική γεωργία και την επείγουσα ανάγκη προστασίας της φύσης ενόψει της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.
Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της ΕΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ για τα τρόφιμα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Πρότεινε στην Ευρώπη να εξετάσει πολιτικές για την ενθάρρυνση της λιγότερης κτηνοτροφίας, καθώς η στροφή σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να μειώσουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ζωοτροφές και να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, το οποίο η κλιματική αλλαγή καθιστά όλο και πιο σπάνιο πόρο στην πληγείσα από την ξηρασία νότια Ευρώπη.
Οργισμένοι αγρότες έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες από την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία τους τελευταίους μήνες για να επιστήσουν την προσοχή σε πολυάριθμα παράπονα, συμπεριλαμβανομένων των φθηνών τιμών στα σούπερ μάρκετ, των εισαγωγών χαμηλού κόστους από χώρες εκτός Ευρώπης και των πράσινων πολιτικών της ΕΕ που ορισμένοι θεωρούν υπερβολικές.