Πολωνοί αγρότες ξεκινούν νέο αποκλεισμό στα σύνορα με τη Γερμανία

Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε νέες συνομιλίες με τους αγρότες

Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν τη Δευτέρα δύο μεγάλες συνοριακές διαβάσεις με τη Γερμανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την περιβαλλοντική γραφειοκρατία του μπλοκ.

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει τα σημεία ελέγχου με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι ότι οι εισαγωγές από τη γειτονική εμπόλεμη χώρα υποβαθμίζουν τα κέρδη τους, και τώρα επέκτειναν τη διαμαρτυρία στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Τα δύο μπλόκα στα περάσματα Swiecko και Gubinek "θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης", δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Marcin Maludy.

Οι αγρότες έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους στον αυτοκινητόδρομο Α2, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι Πολωνοί αγρότες τον περασμένο μήνα απέκλεισαν για λίγο τα σύνορα με τη Γερμανία στο Σλούμπιτσε, με το πέρασμα να είναι προς το παρόν ανοιχτό αλλά να είναι συμφορημένο, καθώς οι οδηγοί εκτρέπονται από τις φραγμένες διαδρομές.

Η ΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις για την αναμόρφωση του προγράμματος επιδοτήσεων του μπλοκ, γνωστού ως Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αγρότες σε όλη την ήπειρο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στην ΚΑΠ πρέπει ακόμη να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μία από αυτές θα εξαιρούσε τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων (25 στρεμμάτων) από τους ελέγχους και τις κυρώσεις που συνδέονται με τους όρους της ΚΑΠ.

Μια άλλη θα απαλλάξει τους αγρότες από την υποχρέωση να διατηρούν μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση, αν και θα εξακολουθήσουν να έχουν κίνητρα να το κάνουν.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας ανακοίνωσε νέες συνομιλίες με τους δυσαρεστημένους αγρότες για την Τρίτη.