Οι μεγάλες ποσότητες ουκρανικού σιταριού που μεταφέρονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των αγροτών της Ένωσης
Οι εξαγωγές μαλακού σιταριού από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την έναρξη της περιόδου 2023/24 τον Ιούλιο είχαν φτάσει τους 22,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι τις 23 Μαρτίου, μειωμένες κατά 2% σε σύγκριση με τα 23,2 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.
Οι εξαγωγές κριθαριού της ΕΕ ανήλθαν σε 4,2 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 12% έναντι 4,8 εκατομμυρίων τόνων την αντίστοιχη περίοδο 2022/23, ενώ οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ ανήλθαν σε 13,2 εκατομμύρια τόνους, 38% κάτω από τους 21,5 εκατομμύρια τόνους του προηγούμενου έτους.
Η δημοσίευση ήταν η πρώτη εδώ και τρεις εβδομάδες λόγω παρατεταμένου τεχνικού προβλήματος και ορισμένα στοιχεία εξακολουθούσαν να λείπουν.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ ανέβηκαν μέχρι το Σάββατο, αντί για την Κυριακή όπως συνήθως. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα στοιχεία για την Ιρλανδία έλειπαν από τον Ιούνιο του 2023, τα στοιχεία εισαγωγών για τη Βουλγαρία έφτασαν μόνο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024 και τα στοιχεία εισαγωγών για την Ουγγαρία έφτασαν μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2023, ανέφερε η Επιτροπή σε σημείωμά της.
Οι εισαγωγές σιταριού στην ΕΕ ήταν πάνω από το ρυθμό της προηγούμενης περιόδου, με τις εισαγωγές μαλακού σιταριού να αυξάνονται κατά 4% σε 7,12 εκατ. τόνους, με επικεφαλής σχεδόν 5 εκατ. τόνους από την Ουκρανία.
Οι μεγάλες ποσότητες ουκρανικού σιταριού που μεταφέρονται στην Ευρώπη, από τότε που η εισβολή της Ρωσίας διέκοψε το παραδοσιακό θαλάσσιο εμπόριο της Ουκρανίας, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των αγροτών της ΕΕ.
Το μπλοκ προτείνει να συμπεριληφθεί ο αραβόσιτος στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε εμπορικά όρια, αλλά η Γαλλία πιέζει να προστεθεί στον κατάλογο και το σιτάρι.
Η Επιτροπή απαρίθμησε τους πέντε κυριότερους προορισμούς για τις εξαγωγές μαλακού σιταριού της ΕΕ αυτή τη σεζόν, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ως εξής: