Η ονομασία "KALAMATAOLIVES" χρησιμοποιείται στις εξαγωγές από το 1930.
Η ελιά Καλαμών, γνωστή και ως "ελιά Kalamata", αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα και αναγνωρίσιμα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Η φήμη της οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητα, γεύση και υφή της, όντας άμεσα συνδεδεμένη με την περιοχή της Μεσσηνίας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΕΑΣΟΕΠΕ:
«Μετά από πολλά χρόνια αντιδικιών, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών, ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και συναντήσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών θεσμικών φορέων, επιτέλους λύθηκε το θέμα του συνώνυμου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”, που νομικά προέκυψε από το 2016. Είναι η ονομασία που εξάγεται το προϊόν από το 1930, σε ποσοστό άνω του 80% της εγχώριας παραγωγής και αποφέρει στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς ετησίως πλέον των 150 εκατ. Ευρώ, αλλά και στην Εθνική μας οικονομία πλέον των 250 εκατ. Ευρώ ετησίως. Μετά την δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ που απόρριψε την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά» ορισμένων φορέων της Μεσσηνίας, στέλνουμε μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι μπορούν πλέον να προμηθεύονται το Εθνικό μας προϊόν «KALAMATAOLIVES» χωρίς την ανασφάλεια του παρελθόντος, χωρίς να εμποδίζεται σε καμία περίπτωση η εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/PDO “ELIAKALAMATAS”.
Την επόμενη μέρα της Απόφασης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Η θέση της ΠΕΑΣΟΕΠΕ είναι ότι φορείς όπως το ΥΠΑΑΤ, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ, η ΠΕΑΣΟΕΠΕ, τα Επιμελητήρια και όσοι φορείς ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια της Καλαμών/Καλαμάτα, να ξεκινήσουμε με νηφαλιότητα μία κοινή προσπάθεια σε ρεαλιστικές βάσεις ώστε να βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει να αναγνωριστεί το «KALAMATAOLIVES» ως ΕΘΝΙΚΟ και όχι ως τοπικό προϊόν. Με μεγάλη χαρά δε διαπιστώνουμε, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και η ΠΕΜΕΤΕ με τις ανακοινώσεις τους.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν να φτάσουμε στην σημερινή λύση.
Ο δρόμος για την δημιουργία μιας προστατευόμενης ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών/KALAMATAOLIVES είναι πλέον ανοικτός, αλλά και δύσκολος. Απαιτούνται καλή πρόθεση, συνεννόηση, συναίνεση και χρόνος ώστε να πετύχουμε το δεύτερο και πιο σημαντικό στόχο.
Καλούμε τον υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη να καλέσει όλους τους φορείς ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την επόμενη μέρα και να κλείσει οριστικά η πόρτα σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία KALAMATAOLIVES».