Εγκαίνια του φράγματος Βαλσαμιώτη Ν. Χανίων από τον Αθ.Τσαυτάρη

 

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του φράγματος Βαλσαμιώτη στα Χανιά, το οποίο έχει ύψους 67,2 μέτρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα του είδους του στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, που υλοποιείται στα Χανιά και ένα από τα πέντε φράγματα και λιμνοδεξαμενές που κατασκευάζονται στην Κρήτη. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. € και η χρηματοδότηση και υλοποίησή του, έγιναν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω φράγματος, είναι ότι, ο ταμιευτήρας αποθηκεύει, εκτός από τα νερά της λεκάνης απορροής και τα πλημμυρικά νερά, που έως σήμερα κατέληγαν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα και τα νερά των πηγών «Μεσκλών». Επομένως το χειμώνα αποθηκεύεται νερό στο φράγμα από τις γύρω πηγές και τις βροχοπτώσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα το καλοκαίρι να διανέμεται μέσω των αγωγών του αρδευτικού δικτύου, για πότισμα 75.000 στρεμμάτων αρδευόμενων καλλιεργειών, που έως σήμερα αντιμετώπιζαν σοβαρή έλλειψη νερού στην κρίσιμη αρδευτική περίοδο, καθώς και επιπλέον 10.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Οι δήμοι οι οποίοι θα επωφεληθούν από τη λειτουργία του φράγματος είναι του Θέρισου, των Βουκολιών, της Νέας Κυδωνίας, των Μουσούρων και του Πλατανιά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε επιπλέον λόγο ότι με την κατασκευή των φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών που έχουν γίνει, έως τώρα, σε όλη την επικράτεια από το ΥπΑΑΤ, μαζί με την ολοκλήρωση αυτών που εκτελούνται αυτή την περίοδο, εξασφαλίζονται συνολικά 220 εκ. περίπου κυβικά μέτρα χώρων αποταμίευσης νερού.


Στις Περιφέρειες η διαχείριση των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ για τα επιφανειακά νερά

Ο κ. Τσαυτάρης κατά το χαιρετισμό του, τόνισε το σημαντικό ρόλο του φράγματος Βαλσαμιώτη για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και ότι μόνο μέσα από τη σύμπραξη και τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, όπως έγινε και με το παρόν έργο, μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ μεγάλα επιτεύγματα για τη χώρα μας. Επίσης επεσήμανε ότι  «μέσα από τη νέα ΚΑΠ η χώρα μας θα συνεχίσει να μελετά και να κατασκευάζει νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές για τη διαχείριση των επιφανειακών νερών, νέα αρδευτικά δίκτυα και θα εκσυγχρονίσει τα αρδευτικά δίκτυα, πράγμα το οποίο δεν επέτρεπε η παλαιότερη ΚΑΠ. Εσείς οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας γνωρίζετε καλύτερα ποια είναι τα παλιά δίκτυα και ποια πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Η Περιφέρεια ξέρει πολύ καλύτερα για τα επιφανειακά νερά, τους χείμαρρους και τους ποταμούς, όπως πού μπορούν να κατασκευαστούν  φράγματα και λιμνοδεξαμενές, όπως και ποια αρδευτικά δίκτυα θα μελετηθούν και θα κατασκευασθούν. Δεν μπορεί να τα ξέρουμε εμείς καλύτερα στην Αθήνα. Αυτές οι δράσεις μπορούν να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για να μας βοηθήσουν στην υλοποίησή τους όπως έχει ήδη αναγγείλει το ΥπΑΑΤ και έχει συμφωνηθεί» είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ για μια βιώσιμη γεωργία


Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλυσε τις στρατηγικές και πολιτικές για τη Νέα ΚΑΠ, στο πλήθος των αγροτών και των συλλογικών οργάνων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας διαχρονικά αποτέλεσε τον κύριο αναπτυξιακό πυλώνα για την ανόρθωση της χώρας μας και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι, και σήμερα θα αποτελέσει την «ατμομηχανή» αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες αγρότες θα βοηθηθούν σε αυτή τους την προσπάθεια με την ενσωμάτωση της έρευνας, της καινοτομίας και της γνώσης στον πρωτογενή τομέα, καθώς και της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, επισημαίνοντας: «Επιδιώκουμε αύξηση της κατανομής των πόρων για την έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις συμβουλές, πεδίο που στην προηγούμενη περίοδο αγνοήθηκε παντελώς, ως προς τον γεωργικό τομέα, τόσο από την Κεντρική Διοίκηση, όσο και από τις Περιφέρειες. Πιστεύω ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος όλων. Γιατί αν μιλάμε για μια Γεωργία Βιώσιμη Περιβαλλοντικά, αλλά και Οικονομικά, μια γεωργία δηλαδή οικονομικά ανταγωνιστική, η ενσωμάτωση της γνώσης και της καινοτομίας αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση. Η σύμπραξη με τις Περιφέρειες, αλλά και τα Επιμελητήρια για τη διάχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών».

Στη συνέχεια ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αγροτικός τομέας καλείται να κερδίσει το «στοίχημα» της ποιότητας, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο: «Κάναμε  σημαία την ποιότητα των προϊόντων μας και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τόπος μας δεν έχει καμία πιθανότητα να παίξει σε μια γεωργία χαμηλού κόστους. Η στροφή στην ποιότητα αποτέλεσε στρατηγική μας επιλογή. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος που πρέπει να υποστηρίξουμε και αυτόν θα στηρίξουμε στο υπόλοιπο της ΚΑΠ, τώρα που τελειώνει η προηγούμενη περίοδος, αλλά και στη νέα προγραμματική  περίοδο, που τώρα αρχίζει».