Ορόσημο στην ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής συνεργασίας
«Ορόσημο ουσιαστικών συνεργασιών Ελλάδας- Κίνας» χαρακτήρισε ο Υφυπουργός της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian, την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Η συνάντηση διήρκησε πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο, με την παρουσία του Υφυπουργού, κ. Zhao Zenglian καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων και διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα έχοντας ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να επιλυθούν τεχνικές λεπτομέρειες που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν σε εκκρεμότητα.
Ήταν ξεκάθαρη η βούληση των δύο πλευρών να επιλυθούν προβλήματα τεχνικής φύσεως, να βελτιωθούν καθώς και να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων όπως Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα στη μεγάλη αγορά της Κίνας.
Αντιμετωπίστηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες ώστε να είναι πλέον ορατή, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ημερομηνία υπογραφής των δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στο τομέα αλιευμάτων.
Πρόκειται για δύο «πρωτόκολλα συνεργασίας για τα αλιεύματα αλιείας και για τα εκτρεφόμενα αλιεύματα». Με την υπογραφή των δύο πρωτοκόλλων, θα είναι δυνατή η εξαγωγή από την χώρα μας όλων των άγριων αλιευμάτων και των προϊόντων τους ελληνικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του αυγοτάραχου και θα επεκταθεί ο κατάλογος των αλιευμάτων ιχθυοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένου και του σολομού.
Αναλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό και με λεπτομέρειες οι χρόνιες εκκρεμότητες που κρατούσαν στάσιμη την εξαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και μελιού. Με την συμβολή υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο πρεσβειών των χωρών μας, προβλέπεται συντομότατα να επιλυθούν.
Αντίστοιχες απαντήσεις και διευκρινήσεις δόθηκαν στα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί μετά την απαγόρευση εισαγωγών από Κίνα δερμάτων αιγοπροβάτων (το 2023), βοοειδών (το 2016) και χοιρινών.
Διαφάνηκε αισιοδοξία στην αντιμετώπιση συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων που για πρώτη φορά απαντήθηκαν επαρκώς και από τις δυο πλευρές.
Αντίστοιχες εξηγήσεις δόθηκαν μετά από την αναλυτική συζήτηση που έγινε για την μεταποιημένη και κονσερβοποιημένη τροφή για ζώα συντροφιάς (petfood), το εργοστασιακά πλυμένο μαλλί προβάτου, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε για τις δυσκολίες που καταγράφονται από ελληνικής πλευράς στην εξαγωγική δραστηριότητα πυρηνόκαρπων (Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα, Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα). Συζήτηση επίσης έγινε για το θέμα εξαγωγών του Μανταρινιού.
Όπως ειπώθηκε από την κινέζικη πλευρά «η σημερινή συνάντηση δημιουργεί μεγάλη προοπτική για ισχυρότερη εμπορική συνεργασία στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα, σε ακτινίδια, χυμούς, αλιεύματα, δέρματα, γαλακτοκομικά, πτηνά, κρασί, μέλι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και ελαιόλαδο».
Κλείνοντας η κινέζικη πλευρά ζήτησε από τον Έλληνα Υπουργό να υπάρχουν εντατικές ανταλλαγές επισκέψεων και συνεργασιών μεταξύ στελεχών των δύο Υπουργείων και εκπροσώπων θεσμικών παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον ΥπΑΑΤ.
Επίσης, ζητήθηκε από τον Κινέζο Υφυπουργό η υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας Κτηνοτροφικών και Φυτουγειονομικών ζητημάτων» με την ισχυρή πεποίθηση ότι θα δώσει λύσεις στις επιμέρους δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών που απορρέουν από την ασθένεια της αφρικανικής πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που δυσχέραιναν τις εξαγωγές στην Κίνα.
Ο Κινέζος Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφτούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν την διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την συμβολική ανταλλαγή δώρων, σε θερμό και φιλικό κλίμα όπως αρμόζει στις διαχρονικά στενές σχέσεις των δύο χωρών.
Η θετική έκβαση της συνάντησης αποτυπώθηκε από τον Κινέζο Υφυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ως «ορόσημο ουσιαστικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας –Κίνας».