Βαμβάκι: Προβλέψεις για μεγαλύτερη παραγωγή στις ΗΠΑ τη νέα χρονιά

Υψηλότερες οι παγκόσμιες προμήθειες συγκριτικά με το περασμένο έτος

Οι προβλέψεις για το βαμβάκι στις ΗΠΑ για το 2024/25 περιλαμβάνουν μεγαλύτερη σοδειά, καθώς η φυτεμένη έκταση είναι ελαφρώς υψηλότερη και η εγκατάλειψη προβλέπεται σε λιγότερο από το μισό του ποσοστού που σημειώθηκε το 2023/24. 

Η παραγωγή προβλέπεται στα 16,0 εκατομμύρια δέματα, με βάση 10,67 εκατομμύρια φυτεμένα στρέμματα, όπως αναφέρεται στην έκθεση προοπτικών φυτεύσεων του Μαρτίου, ενώ η συγκομισμένη έκταση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 εκατομμύρια στρέμματα σε σχέση με πέρυσι, στα 9,1 εκατομμύρια. 

Η εγκατάλειψη στις ΗΠΑ προβλέπεται κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών, αντανακλώντας τις συνθήκες υγρασίας που επικρατούν μέχρι σήμερα στα νοτιοδυτικά.

Παρά τη χαμηλότερη εθνική απόδοση, η παραγωγή προβλέπεται σχεδόν 4 εκατομμύρια δεμάτια μεγαλύτερη. Παρόλο που τα αποθέματα αρχής είναι χαμηλότερα, οι συνολικές προμήθειες του 2024/25 προβλέπονται κατά 12% υψηλότερες. 

Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 700.000 δέματα λόγω των αυξημένων προμηθειών και του υψηλότερου παγκόσμιου εμπορίου, ενώ η χρήση από τα εργοστάσια των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 100.000 δέματα. 

Στα 3,7 εκατομμύρια δέματα, τα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ το 2024/25 προβλέπεται να είναι 1,3 εκατομμύρια δέματα πάνω από το σχετικά χαμηλό επίπεδο του 2023/24. Η μέση αγροτική τιμή της περιόδου εμπορίας προβλέπεται στα 74 σεντς ανά λίβρα - δύο σεντς κάτω από την προηγούμενη χρονιά.

Για το 2023/24, η τελική παραγωγή βαμβακιού στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 12,1 εκατομμύρια δέματα. Οι εξαγωγές παραμένουν αμετάβλητες, ενώ η χρήση από τα εργοστάσια είναι ελαφρώς αυξημένη λόγω της μέχρι σήμερα δραστηριότητας. 

Τα τελικά αποθέματα εκτιμώνται χαμηλότερα στα 2,4 εκατ. μπάλες, ενώ η προβλεπόμενη μέση τιμή εποχής παραμένει αμετάβλητη.

Οι παγκόσμιες προμήθειες το 2024/25 προβλέπονται υψηλότερες από τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, καθώς τα αρχικά αποθέματα παραμένουν αμετάβλητα και συνδυάζονται με αύξηση της παραγωγής κατά 5,4 εκατ. μπάλες. 

Η κατανάλωση προβλέπεται αυξημένη κατά 3% σε ετήσια βάση και τα τελικά αποθέματα αναμένεται επίσης να αυξηθούν. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 5% το 2024/25, καθώς τόσο η παγκόσμια έκταση όσο και η απόδοση αναμένεται να αυξηθούν. 

Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες στη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία υπεραντισταθμίζουν τις μικρότερες καλλιέργειες στην Κίνα και την Ινδία. Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες προμήθειες αναμένεται να αυξήσουν τη χρήση και το παγκόσμιο εμπόριο σε υψηλό 4 ετών. Καθώς η παραγωγή ξεπερνά την αύξηση της κατανάλωσης, τα παγκόσμια τελικά αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5 εκατ. μπάλες σε 83,0 εκατ. μπάλες.

Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις για το 2023/24 δείχνουν υψηλότερη παραγωγή και κατανάλωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η καλλιέργεια της Αυστραλίας αυξάνεται κατά 200.000 μπάλες και της Ινδίας κατά 500.000 μπάλες. 

Η αυξημένη χρήση στην Κίνα και την Ινδία υπεραντισταθμίζει τη χαμηλότερη χρήση στο Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, το Πακιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα μειώνονται κατά 2,6 εκατ. μπάλες στα 80,5 εκατ. μπάλες, κυρίως λόγω ιστορικών αναθεωρήσεων της κατανάλωσης της Βραζιλίας και της Ινδίας.