Ελαιόλαδο: Υποχωρεί η τιμή πώλησης για τους παραγωγούς

Αναμένεται υψηλότερη παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι

Κατά 1-1,20 ευρώ το λίτρο έχει υποχωρήσει η τιμή που πληρώνονται οι παραγωγοί για το ελαιόλαδο. Και όλα αυτά μέσα σε διάστημα ενός και πλέον μήνα καθώς οι έμποροι αγοράζουν πλέον κοντά στα 8,30 ευρώ το λίτρο όταν πριν από λίγες εβδομάδες η τιμή που πλήρωναν τον ελαιοπαραγωγό έφτανε μέχρι και τα 9,50 ευρώ.

Βέβαια, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Agrocapital, αυτή η πτώση των τιμών δεν έχει φτάσει ακόμη στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τελικά στον καταναλωτή με ότι και να σημαίνει αυτό για την «εμπορική αλυσίδα».

«Δυστυχώς πάντα υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην πτώση των τιμών στα ράφια των σουπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα ο τελικός καταναλωτής να μην πληρώνει λιγότερο, όπως κανονικά θα έπρεπε» σημείωσαν.

Σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή, αυτή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την περσυνή, η οποία ανήλθε σε χαμηλά ιστορικά κοντά στους 140.000 τόνους.

Όμως «είναι ακόμη νωρίς για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε περί τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχει γίνει η καρπόδεση» υπογραμμίζουν.