Γαλλία: Θα κατασκευάσει εργοστάσιο λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Στόχος η μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το έργο που αποσκοπεί στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων χωρίς άνθρακα στη σύνοδο κορυφής «Choose France», μια ετήσια συνάντηση διεθνών επιχειρηματιών στο Château de Versailles, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την απαλλαγή της γεωργίας μας από τον άνθρακα και για τη διατροφική μας κυριαρχία, η οποία θα επιτρέψει να αποφύγουμε την εκπομπή σχεδόν ενός εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως και να μειώσουμε τις εισαγωγές αζωτούχων λιπασμάτων κατά 30%», δήλωσε ο εντεταλμένος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Roland Lescure σε συνέντευξή του στην La Tribune.

Η πρόσβαση των γεωργών σε αυτού του είδους τα λιπάσματα αποτελεί μείζον ζήτημα από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία και η Λευκορωσία μαζί είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της ΕΕ.

Τα προϊόντα αυτά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο και έχουν γίνει έμβλημα της εξάρτησης της ΕΕ από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurostat, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα λιπάσματα είναι οι μόνες ρωσικές εισαγωγές που δεν μειώνονται. Αν και η τάση είναι πτωτική φέτος, τα λιπάσματα με βάση το άζωτο εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ.

Μια πολυεθνική προσπάθεια
Χάρη σε μια κοινοπραξία ιδρυτικών επενδυτών της ΕΕ, η ισπανική εταιρεία FertigHy επέλεξε τη Γαλλία για να τοποθετηθεί ως ηγέτης στην παραγωγή λιπασμάτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η κοινοπραξία αποτελείται από κατασκευαστές από τους τομείς της ενέργειας και της αγροδιατροφής, μεταξύ των οποίων η ισπανική εταιρεία RIC Energy, ειδικευμένη στην ηλιακή ενέργεια, η ιταλική εταιρεία μηχανικών Maire Tecnimont, η γερμανική Siemens Financial Services, ο γαλλικός όμιλος εμπορίας γεωργικών προϊόντων In Vivo, ο όμιλος Soufflet και η ολλανδική ζυθοποιία Heineken.

Οπως αναφέρει το euractiv.com αυτή η πολυεθνική σύνθεση ώθησε ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να μετονομάσουν το έργο σε «Airbus των λιπασμάτων», εμπνευσμένα από το όνομα της πολυεθνικής κοινοπραξίας αεροδιαστημικής.

Το έργο είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και στοχεύει στην παραγωγή ετησίως 500.000 τόνων αζωτούχου λιπάσματος από το 2030 σε ένα εργοστάσιο στην περιοχή Hauts de France. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2027.

Σύμφωνα με την FertigHy, το εργοστάσιο θα καλύπτει περίπου το 10% της κατανάλωσης του γεωργικού τομέα της Γαλλίας. Μετά το γαλλικό εργοστάσιο, η FertigHy σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα δεύτερο στην Ισπανία.

Η παραγωγή λιπασμάτων είναι ενεργοβόρα και η φιλοδοξία της FertigHy είναι να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα και με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα λιπάσματα, η οποία παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Το έγγραφο προέτρεπε την ΕΕ να ξεφύγει από την εξάρτηση από τα ρωσικά λιπάσματα, επενδύοντας στην καινοτομία για την παραγωγή made in Europe και αναπτύσσοντας εναλλακτικές λύσεις με χρήση χημικού αζώτου.

Η FertigHy θέλει να αντικαταστήσει το υδρογόνο - βασικό στοιχείο στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων - που παράγεται σήμερα από φυσικό αέριο με υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια.

Το εργοστάσιο που αρχικά σχεδιάστηκε για την Ισπανία, θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές, εκπέμποντας μειωμένα επίπεδα CO2.

«Λειτουργώντας με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το εργοστάσιο αυτό αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την παραγωγή λιπασμάτων ευρωπαϊκής παραγωγής και προς τη μείωση των εισαγωγών ορυκτών αζωτούχων λιπασμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FertigHy José Antonio de las Heras σε δελτίο τύπου.

Στην ομιλία του για την Ευρώπη στη Σορβόννη στις 25 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπαινίχθηκε το έργο, ανακοινώνοντας ότι «η εποχή που η Ευρώπη αγόραζε την ενέργεια και τα λιπάσματά της από τη Ρωσία [...] έχει τελειώσει».