Αυξάνονται οι προβλέψεις για τη σοδειά στο μαλακό σιτάρι

Στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσει σε 123,5 εκατ. τόνους

Η Strategie Grains αύξησε τη μηνιαία πρόβλεψή της για τη φετινή σοδειά μαλακού σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 1,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε 123,5 εκατομμύρια τόνους, υποστηριζόμενη από τις ευνοϊκές προοπτικές συγκομιδής στην Ισπανία, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων την Πέμπτη.

Η αυξημένη πρόβλεψη εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την περσινή παραγωγή, η οποία εκτιμάται από την Strategie Grains σε 126,1 εκατομμύρια τόνους, μετά την πτώση της φύτευσης μετά από έντονες βροχοπτώσεις σε τμήματα της δυτικής Ευρώπης.

Η εταιρεία συμβούλων ανέφερε την Ισπανία ως τον κύριο παράγοντα για την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την καλλιέργεια κριθαριού στην ΕΕ το 2024, την οποία αύξησε κατά 0,5 εκατ. τόνους σε σχέση με τον Απρίλιο σε 53,0 εκατ. τόνους.

Αυτό είναι σχεδόν 12% πάνω από την περσινή σοδειά κριθαριού της ΕΕ, που επλήγη από την ξηρασία και ανήλθε σε 47,4 εκατομμύρια τόνους.

Εκτός από την Ισπανία, οι αυξημένες προβλέψεις για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι αντανακλούν τις βελτιωμένες συνθήκες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία και τη Γερμανία, αναφέρει η Strategie Grains.

«Ωστόσο, η επιστροφή των βροχοπτώσεων στα μέσα Μαΐου στις δυτικές χώρες της ΕΕ είναι απίθανο να δημιουργήσει περαιτέρω αναθεωρήσεις της παραγωγής προς τα πάνω και ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αναμενόμενη ετήσια πτώση της παραγωγής μαλακού σιταριού», ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία.

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών της ΕΕ, αναμένεται ευρέως να συγκεντρώσει τη μικρότερη σοδειά μαλακού σιταριού των τελευταίων τεσσάρων ετών, αφού οι καταρρακτώδεις βροχές μείωσαν τη σπορά κατά περισσότερο από 7%.

Η προβλεπόμενη πτώση της παραγωγής της ΕΕ φέτος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερες εξαγωγές μαλακού σίτου από την ΕΕ το 2024/25, αν και οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων για τη συγκομιδή στη Ρωσία μετά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση στο εξωτερικό για το σιτάρι της ΕΕ, δήλωσε η Strategie Grains.

Η συμβουλευτική εταιρεία περιόρισε τις προβλέψεις της για τη φετινή συγκομιδή αραβοσίτου στην ΕΕ σε 63,3 εκατ. τόνους από 63,4 εκατ. τόνους τον Απρίλιο, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από την περσινή παραγωγή των 62,4 εκατ. τόνων.