Ρωσία: Οι πρόσφατοι παγετοί κατέστρεψαν 8,3 εκατ. στρέμματα σποράς

Δύο κύματα παγετών αυτόν τον μήνα επηρέασαν ιδiαίτερα τα κεντρικά της χώρας

Οι πρόσφατοι παγετοί στην Ρωσία έχουν καταστρέψει το 1% της συνολικής έκτασης σποράς, ή περίπου 8.300.000 στρέμματα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Γεωργίας.

Δύο κύματα παγετών αυτόν τον μήνα επηρέασαν ιδiαίτερα την κεντρική Ρωσία, την περιοχή του Βόλγα και τα νότια τμήματα της Βόρειας Ομοσπονδιακής Περιφέρειας.

Οι αναλυτές του κλάδου λένε ότι οι περιοχές αντιμετωπίζουν τώρα ένα ακόμη κύμα ψυχρών εισβολών που θα επηρεάσει την κατάσταση των καλλιεργειών μετά την πρώιμη, ζεστή άνοιξη.

Οι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τη συγκομιδή σιτηρών το 2024 λόγω της ανομβρίας στον νότο, αλλά ο αντίκτυπος των παγετώνων δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στις προβλέψεις.

Στα μέσα Απριλίου, το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι η συγκομιδή σιτηρών το 2024 μπορεί να μειωθεί στους 132 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 144,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Οι περιοχές Βορόνεζ και Λιπέτσκ είναι τμήμα της εύφορης περιοχής της Μαύρης Γης της Ρωσία. Η Ρωσία είναι ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Εκτός από τα σιτηρά, οι δύο περιοχές παράγουν και άλλες καλλιέργειες, όπως πατάτες, ηλίανθους, ζαχαρότευτλα και φρούτα. Από τις ανακοινώσεις τους δεν διευκρινίζεται πώς μπορεί να επηρεαστεί από τους παγετούς καθεμία από αυτές τις καλλιέργειες.

Το υπουργείο της περιοχής Βορόνεζ ανακοίνωσε ότι οι ζημιές προήλθαν από τους παγετούς τις νύχτες της 3ης-4ης και 4ης-5ης Μαΐου, όταν η θερμοκρασία του αέρα είχε πέσει στους -4,6 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία του εδάφους στους -5 βαθμούς Κελσίου.