Πριν λίγα χρόνια η χώρα ήταν κατά της γενετικής τροποποίησης των καλλιεργειών
Η κυβέρνηση της Κίνας ενέκρινε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού και καλαμποκιού για εγχώρια καλλιέργεια την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ένα βήμα προς τα εμπρός για να γίνει ένας παγκόσμιος υποστηρικτής της γενετικής τροποποίησης των καλλιεργειών, αναφέρει το The Western Producer.
Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, η Κίνα μεταστράφηκε από μια επιφυλακτική προσέγγιση στους ΓΤΟ σε σταθερή υποστήριξη, με πιθανές επιπτώσεις στην αυτάρκεια της χώρας και στην παγκόσμια στάση απέναντι στην επιστήμη.
Ο παγετός έπληξε σημαντικά τμήματα της νότιας Ρωσίας για αρκετές ημέρες την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας ζημιές στο χειμερινό σιτάρι και προσθέτοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της περιοχής από τις εβδομάδες ξηροθερμίας.
Η νότια Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 43% της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού.
Οι αρχές της περιοχής επικαλέστηκαν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν διαθέσιμοι σπόροι και άλλοι πόροι για την επανασπορά των καλλιεργειών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές με ανοιξιάτικες ποικιλίες.
Η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων SovEcon μείωσε στις 10 Μαΐου την πρόβλεψή της για τη συνολική σοδειά σιταριού της Ρωσίας κατά 3,4 εκατομμύρια τόνους σε 89,6 εκατομμύρια. Αυτό είναι λιγότερο από τους 92,8 εκατ. τόνους του περασμένου έτους.
Στη Βόρεια Αμερική, οι πρόσφατες βροχές, με περισσότερες να έρχονται αυτή την εβδομάδα, βελτίωσαν την υγρασία του εδάφους σε μεγάλα τμήματα των καναδικών λιβαδιών και των μεσοδυτικών και πεδιάδων των ΗΠΑ.
Προβλέφθηκε ακόμη και βροχή για το χειμερινό σιτάρι στο δυτικό Κάνσας, όπου η ξηρασία παρέμενε.
Αν και υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με την καθυστέρηση της σποράς λόγω της βροχής, σε γενικές γραμμές, η πρόσφατη υγρασία ήταν καλοδεχούμενη.
Στη Βραζιλία, οι καταρρακτώδεις βροχές στη νοτιότερη πολιτεία σκότωσαν τουλάχιστον 113 ανθρώπους και έπληξαν το τέλος της συγκομιδής σόγιας. Εν τω μεταξύ, ο ζεστός και ξηρός καιρός πιέζει το καλαμπόκι δεύτερης καλλιέργειας στις κεντρικές περιοχές καλλιέργειας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι και το καλαμπόκι στο Σικάγο αυξήθηκαν λόγω αυτών των καιρικών προβλημάτων και της πρόβλεψης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για μικρότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα καλαμποκιού στο τέλος του έτους.
Ενώ οι καιρικές συνθήκες και οι προοπτικές παραγωγής επηρεάζουν τις τιμές των καλλιεργειών, η ζήτηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και γνωρίζουμε καλά ότι οι εισαγωγές της Κίνας αποτελούν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.
Ενώ επί μακρόν εξαρτιόταν από τις τεράστιες εισαγωγές ελαιούχων σπόρων, η ταχεία αύξηση των εισαγωγών σιτηρών στις αρχές αυτής της δεκαετίας ταρακούνησε τις κινεζικές αρχές, οι οποίες απάντησαν με διάφορες πολιτικές που αποσκοπούσαν στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να υιοθετήσουν τη γενετική τροποποίηση.
Η χώρα είχε δεχτεί τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών για ένα διάστημα, αλλά ήταν απρόθυμη να τις εγκρίνει για εγχώρια καλλιέργεια.