Στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση των παγκόσμιων τιμών ουρίας

Οι κινέζοι παραγωγοί ανακοίνωσαν περαιτέρω καθυστέρηση στις εξαγωγές

Η πρόσφατη ανακοίνωση των κινέζων παραγωγών λιπασμάτων να καθυστερήσουν τις εξαγωγές ουρίας μπορεί να ερμηνευθεί ως υπολογισμένη κίνηση για να επηρεάσουν τις παγκόσμιες τιμές ουρίας. 

Με την εγχώρια αγορά να τροφοδοτείται επαρκώς και τη ζήτηση για σύνθετα λιπάσματα να μειώνεται, οι Κινέζοι παραγωγοί φαίνεται να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να ενισχύσουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά ουρίας.

Χθες, οι κινέζοι παραγωγοί ανακοίνωσαν περαιτέρω καθυστέρηση στις εξαγωγές ουρίας. Ποια ανάλυση μπορεί να γίνει από αυτή την ανακοίνωση; Γιατί οι Κινέζοι παραγωγοί ανέβαλαν τις εξαγωγές όταν η τρέχουσα εγχώρια προσφορά ουρίας είναι σχετικά επαρκής, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά περίπου 2 εκατομμύρια τόνους από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και η εαρινή περίοδος οργώματος σε μεγάλη κλίμακα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Η ζήτηση από τα εργοστάσια σύνθετων λιπασμάτων έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με ειδικούς πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές. Οι Κινέζοι παραγωγοί αναζητούσαν έναν τρόπο να αυξήσουν τις διεθνείς τιμές ουρίας. Στόχος τους ήταν να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους στη διεθνή αγορά ουρίας και τα κατάφεραν. 

Γνώριζαν ότι η τιμή FOB ήταν υψηλότερη από την τιμή της διεθνούς αγοράς, με την τιμή FOB στην Κίνα περίπου 330 δολάρια (το κόστος παραγωγής ουρίας στην Κίνα είναι περίπου 285 δολάρια) και δεν είχαν καμία πιθανότητα για εξαγωγές.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι η Ινδία, λόγω της υψηλής παραγωγής ουρίας και των αποθεμάτων, είναι πιθανό να μην εισέλθει στην αγορά τον Ιούνιο. Αυτό θα οδηγήσει σε πτωτική τάση των τιμών και θα μειώσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της Κίνας.

Ενώ οι τιμές της ουρίας στην Αίγυπτο αυξάνονται λόγω της ζήτησης από την περασμένη εβδομάδα και αυτή την εβδομάδα η αιγυπτιακή κυβέρνηση μείωσε την προσφορά φυσικού αερίου στους παραγωγούς ουρίας κατά 20%, προκαλώντας αύξηση των τιμών της ουρίας και πάλι αυτή την εβδομάδα. 

Οι Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την τάση και ανακοίνωσαν την καθυστέρηση στις εξαγωγές για να συνεχίσουν αυτή την ανοδική τάση και να επηρεάσουν άλλες περιοχές, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών στην Ανατολική Ασία, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη

Μέση Ανατολή και ενδεχομένως να επαναφέρουν την Ινδία στην αγορά τον Ιούνιο.

Μια επιτυχημένη καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο, με αύξηση των τιμών της ουρίας στην Ανατολική Ασία, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή. Αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στην Ινδία να εισέλθει στην αγορά, δημιουργώντας τελικά ένα σενάριο όπου η Κίνα επωφελείται από υψηλότερες παγκόσμιες τιμές μακροπρόθεσμα.

Στην ουσία, η καθυστέρηση των εξαγωγών της Κίνας φαίνεται να είναι μια στρατηγική κίνηση για τη μόχλευση της επιρροής της στην αγορά. Περιμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες, η Κίνα στοχεύει να μεγιστοποιήσει το δυναμικό κέρδους της στο παγκόσμιο εμπόριο ουρίας. 

Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης άλλων μεγάλων παραγωγών ουρίας και της μακροπρόθεσμης δυναμικής της παγκόσμιας αγοράς ουρίας.