Τα ελληνικά σταφύλια συμβάλλουν στην παράταση της περιόδου για την Ευρώπη

Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές παραγωγής ελληνικών σταφυλιών

Με τον όγκο των σταφυλιών στο νότιο ημισφαίριο να επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις βροχοπτώσεις και την ισχυρή ζήτηση από τη Νότια Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ασία, η ευρωπαϊκή αγορά δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις, λέει ο Γιώργος Μπιτσάκος από την Grapa Varieties.

Ο Έλληνας παραγωγός, συσκευαστής και εξαγωγέας Κατσαγιώτης αποκάλυψε ότι επεκτείνει την παραγωγή σταφυλιών στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τον Γεώργιο Μπιτσάκο, επικεφαλής μάρκετινγκ για τις ποικιλίες Άρρα, η κίνηση αυτή έχει πολύ νόημα, ενώ καταδεικνύει τη σημασία των ελληνικών σταφυλιών για την Ευρώπη.

«Ο Κατσαγιώτης είναι δυνατός στις ποικιλίες Άρρα», λέει. «Έχουν το Arra Sweeties και έχουν τολμηρά σχέδια επέκτασης με το Cherry Crush, μια όμορφη τραγανή, κόκκινη ποικιλία. Στόχος τους είναι να φτάσουν μέχρι το τέλος της σεζόν με την ανθεκτική στη βροχή Arra Cherry Crush και την ανθεκτική στη βροχή Arra Fire Crunch, η οποία έρχεται λίγο νωρίτερα» είπε στο fruitnet.com. 

Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές παραγωγής ελληνικών σταφυλιών, εξηγεί ο Μπιτσάκος: Η Κρήτη, η Κόρινθος και η Μακεδονία. «Το κύριο πρόβλημα στην Κρήτη είναι η ζέστη, ενώ το πρόβλημα στην Κόρινθο είναι η έλλειψη νερού», λέει. «Το ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου δέχεται πολύ λίγες βροχοπτώσεις και τον περασμένο Ιούλιο υπήρξαν 12 ημέρες με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου, γεγονός που κατέστρεψε τα πάντα.

«Οι παραγωγοί στα βόρεια, όπως ο Κατσαγιώτης, είχαν μια καλή σεζόν πέρυσι. Δεν υπήρχε έλλειψη νερού και ήταν λίγο πιο ζεστά, κάτι που κάνει καλό στα σταφύλια, οπότε είχαν μια παρατεταμένη περίοδο προς το τέλος. Η Ελλάδα είναι σημαντική ως παραγωγός σταφυλιών επειδή είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που συγκομίζει και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καθυστερήσεις τη μεταφορά σταφυλιών από τη Βραζιλία και το Περού, που είναι πολύ πιο ακριβά».

Η παραγωγή του πρώτου εξαμήνου της Βραζιλίας, που συγκομίζεται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, έχει πληγεί από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις αυτή τη σεζόν, με τις εξαγωγές προς την Ευρώπη να έχουν ήδη μειωθεί λόγω της ισχυρής ζήτησης από την τοπική αγορά της Βραζιλίας, καθώς και από γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ. Αλλά και πάλι, λόγω της ανθεκτικότητάς τους στις βροχές, οι ποικιλίες Arra Sweeties και Arra Cherry Crush ήταν οι ποικιλίες που εξασφάλισαν καλές αποδόσεις στους παραγωγούς στη Βραζιλία».

«Τώρα η Ευρώπη δεν είναι η πιο premium αγορά, όπως μπορεί να ήταν στο παρελθόν», λέει ο Μπιτσάκος. «Πέρυσι, μετά την καταιγίδα Hilary, ένα κιβώτιο σταφύλια έφτασε τα 38 δολάρια ΗΠΑ. Η Ευρώπη δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιες τιμές. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σταφύλια 12 μήνες το χρόνο και πληρώνει καλύτερα χρήματα από την ηπειρωτική Ευρώπη, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση. Αλλά οι ΗΠΑ, και όλο και περισσότερο η Ασία τώρα για τις εποχές στο νότιο ημισφαίριο, είναι μεγάλοι ανταγωνιστές για την Ευρώπη. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορούν να πληρώνουν καλύτερες τιμές».

Εν τω μεταξύ, η εποχή των σταφυλιών στην Καλιφόρνια αργεί φέτος, λόγω των ψυχρών και υγρών συνθηκών της άνοιξης, λέει ο Μπιτσάκος. «Υπήρχε χιόνι στα βουνά και 10C στις αρχές Απριλίου, αλλά και βροχή, οπότε η σεζόν θα αργήσει», εξηγεί.

«Φέτος την άνοιξη είδαμε αρκετά ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τις δοκιμές της νέας Arra Red Selection στην Ινδία και μας ενδιαφέρει να οργανώσουμε πάνελ γευσιγνωσίας, με δείγματα σε λιανοπωλητές βασικών αγορών προορισμού», λέει. «Τα σταφύλια καλλιεργούνται στην περιοχή Maharashtra, όπου το πρόγραμμα Arra ξεκίνησε το 2018, αποτελώντας τον πρώτο εκτροφέα που πηγαίνει στην Ινδία. Συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με τη Sahyadri Farms, μια μεγάλη εταιρεία με χιλιάδες καλλιεργητές γύρω της. Μέχρι στιγμής, εργάζονται μαζικά με τα Arra Sweeties και τώρα θα συνεχίσουν με τις δοκιμές Red Selection, οι οποίες ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη, επειδή η Ινδία είναι γνωστή μόνο για τα λευκά και όχι για τα κόκκινα σταφύλια».