Υποβαθμισμένο το 10% της γεωργικής γης στη Ευρώπη

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», η οποία ανέλυσε το επίπεδο υποβάθμισης της γεωργικής γης σε 40 ευρωπαϊκές περιοχές, έδειξε ότι μεταξύ 22% και 35% της γεωργικής γης και της αρόσιμης γης έχουν επηρεαστεί.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δώδεκα κριτήρια υποβάθμισης του εδάφους. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η διάβρωση του νερού, η αιολική διάβρωση, η απώλεια οργανικού άνθρακα εδάφους, η αλάτωση του εδάφους, η συμπίεση του εδάφους, η μόλυνση του εδάφους από φυτοϋγειονομικά μέτρα, η μείωση των υπόγειων υδάτων και ξηρασία κ.α. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η μόλυνση του εδάφους από τα φυτοϋγειονομικά προϊόντα είχε το μεγαλύτερο χωρικό αποτύπωμα σε ηπειρωτικό επίπεδο από όλες τις διαδικασίες που αναλύθηκαν. 

Η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται μεταξύ των πιο επηρεασμένων από τη μόλυνση του εδάφους μέσω φυτουγεινομικών φαρμάκων, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα από βαρέα μέταλλα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία από τις διατροφικές ανισορροπίες και η Ρουμανία και η Ισπανία από την ξηρασία. 

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο, τόσο για τη γεωργική έκταση (στα αριστερά) όσο και την καλλιεργήσιμη έκταση (στα δεξιά).